Fotó: MTI
Hirdetés

Erről Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke levélben tájékoztatta Pintér Sándor belügyminisztert, Benkő Tibor honvédelmi minisztert és Halmosi Zsolt országos kórházparancsnokot.

A közlemény szerint a számvevőszék a veszélyhelyzetre tekintettel soron kívül megosztja ellenőrzési tapasztalatait az érintett intézmények kórházparancsnokaival a jelentések megjelenését megelőzően, támogatva ezzel a kórházakat.

Az elmúlt öt évben az ÁSZ több tucat kórház és egészségügyi szakrendelő ellenőrzését fejezte be. Ezen túlmenően jelenleg több mint 60 kórház ellenőrzése van folyamatban – szögezte le az ÁSZ elnöke.

Hangsúlyozta: alapvető társadalmi elvárás, hogy az állampolgárok – a pénzügyi lehetőségek hatékony felhasználása mellett – a lehető legmagasabb szintű ellátást kapják a kórházakban.

A törvényi előírásoknak való megfelelés a gazdálkodásban éppen olyan lényeges, mint az orvos-szakmai protokollok betartása a gyógyításban. A gazdálkodási terület pedig minden szervezet működésénél „létfontosságú szervként” funkcionál, és ha a szervezet egyik létfontosságú szerve beteg, akkor nem „egészséges” az egész szervezet sem. Amennyiben egy kórházban nem tartják be a pénzügyi gazdálkodásra vonatkozó törvényi előírásokat, akkor a szakmai feladatellátás, a betegellátás során is felmerülhetnek hiányosságok, szabálytalanságok.

A szabálykövetésnek és rendezettségnek a jelenlegi veszélyhelyzetben különösen nagy jelentősége van. Az ÁSZ elemzései szerint ugyanis a rendkívüli állapot fokozott integritási, illetve szabálysértési kockázatot jelent. Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt években elvégzett, kórházakat érintő ellenőrzéseivel az ÁSZ hozzájárult a törvényi előírások, gazdálkodási szabályok betartásához, ami megalapozza a kórházak hatékony működését, és így hozzájárul a koronavírus elleni eredményes védekezéshez, ami mindannyiunk közös érdeke. – áll a dokumentumban.

Az Állami Számvevőszék célja a közpénzügyi helyzet javítása, amelyhez a bizonyítékokon alapuló ellenőrzési megállapítások adják a kiinduló alapot. Mindez azt jelenti, hogy a számvevőszéki ellenőrzések célja alapvetően nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek fejlesztése, az ellenőrzések hasznosulása az ellenőrzött szervezetek szintjén és rendszerszinten egyaránt.