Százhalombattát az ország nyilvánossága többnyire az iparvárosi arculatáról ismeri. A tizennyolcezer lakosú kisváros valóban energetikai fellegvárnak számít, hiszen villamos erőmű és kőolaj finomító működik itt. Éppen ezért meglepő, hogy szeptember 24-én Táncház néven egy olyan épületet avatnak, amelyben a helyi, 25 éve működő Forrás Néptáncegyüttes, a közel ötszáz növendéket számláló Pesovár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, az ország egyik legjelentősebb nemzetközi folklór fesztiválja, a Summerfest szervezői, a mindezek működési hátterét biztosító Magyarok Öröksége Alapítvány, illetve a fesztivál lebonyolításában tíz éve közreműködő, kifejezetten ezt a célt segítő szándékkal létrehozott Önkéntes Baráti Kör kap otthont.

Az elmúlt évek tendenciáit figyelembe véve már is szokatlan, hogy művészetoktatás céljára önálló épületet építsenek, de hogy egy iparváros a népművészet, a hagyományok, illetve a nemzeti kultúra mellett kötelezze el magát, teljesen újszerű és tiszteletre méltó. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az épületben helyet kapó feladatokat a városban egy civil szervezet látja el, amely az évek során olyan együttműködést tudott kialakítani a város vezetésével, hogy az jelentős, közös, a városfejlesztés területén mérhető sikereket tudhat magáénak. Kétségtelen, hogy a néptáncegyüttes és a nyári nemzetközi folklórfesztivál alakított a város arculatán, hogy eredmények születtek a kulturális turizmus területén, hogy a városban meghonosodott, és népszerűvé vált a néptánc, a népzene és a népművészet.

A Táncház a márciusban átadott, közel két és fél ezer négyzetméteres Konferencia- és Rendezvényközpont épületegyüttesben kapott otthont. A mintegy ezernégyszáz négyzetméteres épületrészében három hatalmas próbaterem, öltözők, mosoda, jelmeztár, varroda, fogadótér, valamint egy száz négyzetméteres irodarész biztosítja a munkához szükséges feltételeket.

A próbatermek a legkorszerűbb berendezésekkel lettek felszerelve, automata, a mennyezetből leengedhető vetítővászon, projector, központi hangrendszer segíti az oktatást.

A Táncház átadása új lehetőségeket biztosít a város és a térség számára: módszertani és továbbképzési központ, tanfolyami képzőhely, illetve a közoktatást segítő rendhagyó órák, családi napok, kézműves foglalkozások, vasárnap délelőtti gyermekprogramok, táncházak, néprajzi előadások, koncertek helyszíneként szolgálhatja a népművészet ügyét.

A három próbaterem alkalmanként egybefüggő, mintegy ötszáz négyzetméteres rendezvényteremmé nyitható össze, így nagyobb rendezvények befogadására is alkalmas. (Az idei Summerfesten a Ghymes zenekar koncertezett itt.)

Az épület kivételes technikai megoldásainak köszönhetően egy időben több rendezvény, időszaki kiállítás, kulturális esemény befogadására alkalmas. Saját, ingyenes parkoló áll a látogatók rendelkezésére, valamint az épülettel szemben található, wellness szolgáltatásokat is nyújtó szállodában megoldható a vendégek elszállásolása.