Takarékoskodunk a gázzal

Délelőtt fél 10-től feloldotta a második kategóriába tartozó cégek gázkorlátozását a Földgázszállító Zrt. Az energiaügyi miniszter a javuló gázhelyzettel indokolta az enyhítést: Nyugatról is több gázt kapunk és a stratégiai gáztárolók tartalékaiból is pótolják a hiányt. Tegnap a lakossági csúcsfogyasztás elmaradt, a szakminiszter köszönetet mondott az emberek felelős magatartásáért. Gyurcsány Ferenc bejelentette: Magyarország mégis ad el gázt Szerbiának.

Ausztria felől ma 4 millió köbméter gáz érkezik, szemben a tegnapi 1,5 millió köbméterrel – válaszolta az MR1-Kossuth Rádió kérdésére az energiaügyi miniszter. Ukrajnában viszont várhatóan továbbra sem nyitják meg a csapokat. Molnár Csaba hozzátette, ma már a hazai stratégiai gáztározókból is megkezdik a kitermelést. A szakminiszter szerint a helyzet összességében javul, ezért oldották fel a II. kategóriájú korlátozást, az első kategóriába tartozó felhasználók, tipikusan az erőművek pedig már napokkal ezelőtt átálltak alternatív tüzelőanyag felhasználására. A miniszter hozzátette: arra is készülni kell ugyanakkor, hogy bármelyik pillanatban újra elrendelhetik a magasabb fokozatú korlátozást.

Molnár Csaba azt mondta, a korlátozást akkor kell visszaállítani, ha hidegebb lesz, vagy valamilyen műszaki hiba történik. A rendszert ugyanis most csúcsra járatják, ezért a szakemberek minden problémát szeretnének megelőzni. Ha mégis történne valami, a lakosságot ez valószínűleg akkor sem érinti – magyarázta Horváth J. Ferenc, a Magyar Energia Hivatal elnöke.

„Ha kikapcsolnák a lakossági gázszolgáltatást, akkor minden egyes lakásba be kellene mennie a gázszolgáltató szakembereinek, és egyedileg ellenőrizni kellene, hogy nincs-e gázszivárgás.” Ez hosszú időt venne igénybe.

Tegnap egyébként a tervezett 64 millió köbméternél kevesebb, 61 millió köbméternyi gáz fogyott itthon. Ennek oka a korlátozás, az egy fokkal enyhébb időjárás és az, hogy a szokásos, esti lakossági csúcsfogyasztás elmaradt. A szakminiszter megköszönte az emberek felelős magatartását.

Adunk gázt Szerbiának

Magyarország mégis ad el gázt Szerbiának: 1-2 millió köbméterről van szó, amely 4-6 órán belül már ott lehet – jelentette be Gyurcsány Ferenc. A kormányfő a döntést azzal magyarázta, hogy elmaradt az esti fogyasztási csúcs, így az emberek hárommillió köbméter gázt spóroltak meg. Mint elmondta, a gázeladást naponta újratárgyalják, és csak addig folytatják, amíg nem jár Magyarország számára aránytalan korlátozással.

Ha ez nekünk nem jár többel, mint hogy okosan viselkedünk és spórolunk, akkor így kell viselkednünk – mondta el a miniszterelnök. Normális emberiességi kötelesség ez. Nem politika, úgy viselkedünk, ahogy a szomszédnak viselkednie kell. Naponta döntjük el, hogy mennyi az, amit tudunk nélkülözni, amit tudunk adni. Addig tudjuk ezt adni, ameddig ez nem jár Magyarországon aránytalan korlátozással.

Gyurcsány Ferenc megerősítette, hogy a tartaléktárolókból nagyjából 2 hétig tudnak itthon annyi gázt kivenni, mint most. Azután a nyomáscsökkenés miatt már csak ennek 90 százalékát. A kormány a jövő héten tárgyal arról, mi legyen a stratégia, ha két hét múlva sem kapunk gázt Ukrajnán át. Ma megkérdeztem az illetékes vezetőket, hogy a lakosság közvetlen ellátása, a lakások fűtése a legrosszabb helyzetben veszélybe kerülhet-e – közölte Gyurcsány Ferenc. Azt a határozott választ kaptam, hogy nem. Még akkor sem, ha akár hónapon túl elhúzódik a válság.

A miniszterelnök ma Pozsonyban a visegrádi országok találkozóján Magyarország három pontos javaslatát képviseli. Eszerint, ha Ukrajna és Oroszország megállapodik, Európa országai ellenőrizhessék a megállapodás betartását. Ha Ukrajna anyagi segítséget kér a gázvásárláshoz, az Unió saját forrásaiból segítsen neki – áthidaló megoldásként. A régió energiarendszerét össze kell kötni, és ebben Magyarország kulcsszerepet akar vállalni – mondta Gyurcsány Ferenc.

Önkorlátozást kér a főváros

A fővárosi közműcégeknek holnapra kell elkészíteniük azt az intézkedési tervet, hogy hogyan tudnák csökkenteni gázfogyasztásukat. Budapesten eddig az 1-es és a 2-es riasztási fok elrendelésének eredményeképpen napi másfélmillió köbméter gáz takarítottak meg. Miután azonban a hétvégén várhatóan tovább csökkenhet a hőmérséklet, a cégeket és a lakosságot is önkorlátozásra kérte a város vezetése. Krízishelyzet ugyanakkor nincs, és a hétvégén sem alakulhat ki – hangsúlyozta Ikvai-Szabó Imre, főpolgármester-helyettes.

A kettes riasztási fok egyetlen fővárosi közszolgáltatót, a BKV egyik telephelyét érintette. Egy esetleges 3-as riasztás esetén 500 fővárosi céget korlátoznának. A közszolgáltatók azonban a lakossághoz hasonlóan kiemelten védett kategóriában vannak. A távfűtéses lakásokban sem lehet gond a fővárosban. A budapesti hőerőművek ugyanis még a hét elején olajfelhasználásra álltak át.

Orosz és ukrán képviselők Brüsszelben

Ukrajna nem kívánja korlátozni az Európába tartó orosz gázszállításokat – mondta Brüsszelben az ukrán Naftogaz vezérigazgatója. Oleh Dubina az Európai Parlament külügyi bizottságának rendkívüli ülésén azt is megígérte, hogy Kijev száz százalékban továbbítja az uniónak szánt orosz gázmennyiséget, ha az megérkezik Ukrajnába. Dubina megerősítette, hogy az éjjel Moszkvában tárgyalt az orosz Gazprom vezetőjével, és mint mondta, azóta is folynak a két cég között az egyeztetések. Oroszország és Ukrajna képviselői az uniós vezetőkkel találkoznak ma a Brüsszelben.

(MR)