Fotó: MTI, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció
Hirdetés

Kónya István, a legfőbb bírói fórum elnökhelyettese a lapnak elmondta: az elmúlt két és fél évben a Kúria – a Legfőbb Ügyészség indítványára – összesen 29 hajdani bűnperben 136 résztvevő ítéletének a semmisségét tanúsította.

Időközben további két indítvány érkezett, ezek 15 egykori elítéltet érintenek. A beadványokról a nyári szünet után határoz a legfőbb bírói fórum – írta a lap.

A Kúria mostani eljárásait a negyedik semmisségi törvény, ismertebb nevén a lex Tóth Ilona alapozza meg. A 2000-ben elfogadott jogszabály szerint az 1956-os forradalommal összefüggő megtorló ítéletek meghozataluk időpontjától kezdve semmisek, ha azokat rögtönítélő bíróság vagy népbírósági tanács hirdette ki, esetleg gyorsított eljárást zártak le – emlékeztet a Magyar Nemzet. Ilyen módon vált semmissé 2001-ben Tóth Ilona halálos ítélete is. A medikát 1957-ben szervezkedés és gyilkosság vádjával állították bíróság elé, a büntetést 1957 júniusában hajtották végre.

A lex Tóth Ilona 2016-ban kiegészült, azóta a semmisségről a Kúria ad ki igazolást a legfőbb ügyész és a hozzátartozók kezdeményezésére.