A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára április 6-8-án látogatást tett Szerbiában, ahol magas rangú kormányzati és egyházi vezetőkkel találkozott. Az államtitkár ellátogatott Szabadkára és Újvidékre is, ahol találkozott a vajdasági magyar érdekképviselet vezetőivel, valamint a vajdasági tartományi kormány vezetőivel. Tárgyalt Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével és Korhecz Tamással, a Magyar Nemzeti Tanács elnökével. A vendéglátókkal egyetértettek abban, hogy az egyházak szerepe kiemelkedő a magyar közösség identitásának megőrzésében, valamint örömmel nyugtáztá, hogy a vajdasági magyar érdekképviselet együttműködése a magyar történelmi egyházakkal példamutató.

Az államtitkár Belgrádban Vladimir Todorovic restitúciós igazgatóval egyebek mellett az egyházi ingatvisszaadás tapasztalatairól egyeztetett. Szászfalvi László szorgalmazta a katolikus, a református és az evangélikus egyház kártérítésének felgyorsítását és az egyházi anyakönyvek visszaszolgáltatását.

Miodrag Jaksičcsal, az Egyházi és Diaszpóra Minisztérium államtitkárával folytatott megbeszélésen Szászfalvi László azt kérte, hogy a magyar nemzetiségű egyházi szolgálattevők a társadalombiztosítás alanyává vállhassanak Szerbiában. Tájékoztatta kollégáját, hogy a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye értékeinek megőrzését, intézményei normatív finanszírozását, az egyházi szolgálattevők társadalombiztosítási ellátását Magyarország Kormánya rendezte. Örömmel jelezte, hogy Szentendre központjában idén adnak át egy ingatlanegyüttest, amelyben a szerb közösség művészeti múzeumot rendez be.

Goran Petrovic turisztikai államtitkárral folytatott egyeztetésen Szászfalvi László megerősítette, hogy a vallási turisztika meghatározó területe lehet a regionális együttműködésnek, és kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy a térség népei akár közös programokban mutassák be kulturális örökségüket.

Kovács-Cerovic Tünde oktatási államtitkárnál a vajdasági egyházi oktatási intézmények állami finanszírozásának megoldását kérte Szászfalvi, amely véleménye szerint nem igényel komoly költségvetési erőfeszítéseket.

Bojan Pajtics a Vajdasági Tartományi Kormány vezetőjénél tett látogatás alkalmával mindketten egyetértettek abban, hogy a több nemzetiségű jelenlét az adott térség kultúráját színesebbé teszi, sajátos lüktetést ad az adott térségnek. Véleményük szerint közös erőfeszítésre van szükség a dél-baranyai szerb ortodox és a vajdasági magyar egyházi örökség megőrzése érdekében. Szászfalvi László meghívta tárgyalópartnerét az Európai Unió soros elnökségének idején szervezett vallásközi párbeszéd konferenciára.

Deli Andorral a Vajdasági Tartományi Kormány egyházi ügyekért is felelős titkárával egyetértettek abban, hogy Vajdaság számára komoly versenyelőnyt jelenthet a nemzeti és vallási sokszínűség, amely együttesen teszi Vajdaságot az értékek közösségévé.

Őszentsége Irinej, a Szerb Ortodox Egyház patriarchájánál tett látogatás alkalmával Szászfalvi László kifejezte tiszteletét a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye Magyarország történelméhez, kultúrájához való hozzájárulása iránt, egyben tájékoztatta Őszentségét, hogy az új egyházügyi törvény elfogadását követően, a Szerb Ortodox Egyház újra történelmi egyház lesz. Az egyházügyi állalmtitkár utalt Semjén Zsolt miniszterelnök – helyettes őszi látogatására, megköszönve Őszentsége kiállását az anyakönyvek visszadása ügyében és egyben magyarországi hivatalos látogatásra hívta Irinejt államalapító királyunk Szent István ünnepére.

Szászfalvi egyeztetést folytatott exellenciás Orlando Antonini apostoli nunciussal és Stanislav Hocevar belgrádi érsekkel is, akik a megbeszéléseken üdvözölték, hogy Magyarország Kormánya elhivatott az általános emberi értékek védelme iránt, kiemelt ügyként kezeli a családi közösséget és az emberi élet védelmét. A tárgyaló felek bizakodnak abban, hogy egész Európa számára ez az értékrend és irány válik meghatározóvá. A államitikár segítséget kért a Nunciustól és az Érsektől abban, hogy a magyar anyanyelvű katolikus közösségek kulturális, oktatási, ingatlanrestitúciós ügyei mielőbb rendeződjenek Szerbiában.