„Nem véletlenül mondtam, hogy készül majd egy leltár, addig felesleges vagdalkozni” – így reagált a Duna Televízió Hattól nyolcig műsorának nyilatkozó Tarlós István a főváros pénzügyi helyzetéről napvilágot látott ellentmondó nyilatkozatokra.

A várospolitikus szerint a leltár megmutatja majd, mennyi pénz hiányzik a négyes metró befejezéséhez, mekkora Budapest eladósodottsága. Mint mondta, utóbbi vonatkozásban „a jelek nem jók”, hiszen csak a BKV külső-belső adósságállománya együttesen megközelítheti a négyszázmilliárd forintot.

Tarlós megismételte korábbi észrevételét: érdemes odafigyelni Atkári János szavaira. Azaz: a főváros sokkal rosszabb pénzügyi-gazdasági helyzetben van annál, mint ahogy azt Demszky Gábor „kissé eufemisztikusan felrajzolta a budapestieknek”; az kétségtelen hogy a város mozgástere pénzügyi szempontból rendkívül beszűkült – szögezte le a fideszes jelölt.

Közel hét és fél milliárd forintot hiányol az MSZP a kormány részéről a főváros felé, mondván: ennyit kellene a kormányzatnak utalni BKV-támogatásként. A kormányzat viszont akár többet is szánna erre a célra, viszont az új városvezetéssel kíván tárgyalni erről – hangzott a Duna Televízió felvetése.

Az MSZP kommunikációja ismét üres – reagált Tarlós István. Kijelentette: éppen Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje kötött olyan támogatási megállapodást a BKV-ról – még kormánybiztosként – a fővárossal, amelynek értelmében a kormányzati támogatás állandó tarifaemeléshez kötött. Magyarán: ha a kabinet most betartaná ezt a megállapodást, tarifát kellene emelni a tömegközlekedésben – szögezte le a politikus.

Hozzátette: ők sokkal komplexebben értelmezik a BKV talpra állítását és általában a közösségi közlekedés helyzetének megváltoztatását. „Október harmadika után erről valóban lesz egy egyeztetés, és a kormány valóban több segítséget akar adni, mint a BKV dolgozók másfél havi bérét kitevő összeg” – szögezte le Tarlós. Hozzátette: a többlet támogatáshoz azonban arra van szükség, hogy a pontos helyzetfelmérés után egy pontos stratégia alapján – aminek most két változata is van – eldöntsék, mi legyen egyáltalán a BKV-val.

Főpolgármesterré választása esetén a közbiztonságot és a közrendet a rendőrséggel együttműködő, előbbi dominanciája mellet dolgozó, „tabula rasa”-val újjászervezett közterület-felügyelettel kívánja megoldani a Fidesz főpolgármester-jelöltje. A szervezet szabálysértési bírságolási hatásköröket kapna, nagyon komoly, preventív jelleggel alkalmazott, azonnal érvényesíthető bírságokkal.

Ami a hajléktalanokat illeti, róluk Tarlós István azt mondta: gondoskodni kell a biztonságukról, közmunkákat kell számukra szervezni. Akik pedig még ilyen körülmények mellett sem hajlandók sem dolgozni, sem pedig a gondoskodást igénybe venni, azokkal szemben hatóságilag fel kell lépni, mert a város bizonyos pontjai lassan funkcionálisan használhatatlanná válnak.

(dunatv.hu)