Fotó: Somfai Sándor/Demokrata, archív
Fotó: Somfai Sándor/Demokrata, archív
Hirdetés

A levél a Magyar Nemzet oldalán jelent meg.

„Az 1897 és az első világháború közti évek politikai stílusát idéző ellenzéki magatartás köszön vissza az utóbbi időben. Obstrukciók, tumultuózus jelenetek közintézményekben, létező és virtuális ügyek összemosása, általánosítások, gyűlölködés, a tárgyilagosság mellőzése. Most éppen Budapest a tét” – kezdődik a főpolgármester nyílt levele.

A levélben Tarlós István kitér arra is, hogy az ellenzék azt szajkózza, a főpolgármester nem önálló, nagyban függ a Fidesztől:

„Én nem vagyok a Fidesz tagja, 30 éves politikai pályafutásom alatt soha nem volt »keresztapám«, és senkitől nem kaptam utasításokat. A Fidesz 30 éve támogat minden választáson, és jó néhány, a jövőt is érintő ügyben (például illegális bevándorlás, nemzetállamiság, európai – benne a magyar – keresztény értékek és kultúra, családmodell, családpolitika) komoly érték- és érdekazonosság van köztünk, de voltak és vannak vitáink.”

A főpolgármester rögzítette, októberben róla, és nem Orbán Viktorról fognak dönteni a budapestiek:

„Októberben rólam fognak szavazni, nem a miniszterelnök úrról. Engem kell legyőzniük. Arról pedig nem érdemes vitába bocsátkozni, hogy Kálmán vagy Karácsony majd bemászik a karmelitába, és delejezi Orbán Viktort.”

Tarlós István rávilágított az ellenzéki előválasztás valódi céljára is:

„Nekem mindegy, melyik induló nyer, de ettől függetlenül az egész dolog egy választásnak álcázott marketingtevékenység. Agitpropművelet, tömegmanipuláció, a sajtóban való szakadatlan forgolódás és a szereplők átárazásának kísérlete, továbbá nyilván listakészítés a szavazókról, amit ők szavakban annyira elítélnek. Tényleges vita nem is volt a szereplők közt. Ha valóban meg akartak volna mérkőzni egymással, akkor nyilvánvalóan előkerültek volna Karácsony több mint zűrös zuglói ügyei, de ezeket például kínosan kerülték, egy árva szó nem esett róluk. (…) Ha az ellenzéknek lenne felépített, jól felkészült, beérett jelöltje, akiben erősen bízik, akkor logikus, hogy semmi szükség nem lenne előválasztásra.”

A levélben kifejtette véleményét a jelöltekről is:

„Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlésnek is tagja, de az öt év során a közgyűlésektől, a bizottsági jelenléttől és a munka meghatározó többségétől távol tartotta magát, 2018-ban például összesen 18 másodpercet (!) szólalt fel a jegyzőkönyvek tanúsága szerint. (…) Mi történt öt év alatt Zuglóban? Béremelések, néhány óvoda felújítása és egy szivárványszínű zászló a kerületi városházán.”

„Kálmán Olgáról sokat nem tudok. Láthatólag fogalma sincs az önkormányzati rendszer működéséről, a költségvetés szerkezetéről, még az önkormányzati törvényről sem. (…) Megjelent Dobrev Klára asszony szoknyájába kapaszkodva, körülbelül avval a logikával, mintha azt közölné, annyiszor látogatta már az Operaházat, hogy semmibe nem kerül neki bármit elénekelnie egy tetszés szerinti Wagner-operából. A médiában bezárultak előtte a kapuk, és szimatolni kezdett a politikai felé, mint a vadászkutya, ha fácánt lát.”

„Röviden szólva egyszerűen becsapják az embereket, egyszersmind bántó felkészületlenséget árulnak el. (…) Fogalmam sincs, hogy ezekkel a jelöltekkel miről lehetne vitatkozni.”

A teljes levelet IDE kattintva olvashatják el.