Nyilvános főpolgármester-jelölti vitát szerveztek, ahol az ellenzéki előválasztás első két jelöltje, Horváth Csaba a szocik, és Karácsony Gergely a Párbeszéd részéről ütköztette véleményét a fővárossal, jelölti programjukkal kapcsolatban.

ÉLŐ: Főpolgármester-jelölti vita

Élő: Főpolgámester-jelölti vita

Gepostet von atv.hu am Sonntag, 20. Januar 2019

Mint ismeretes, az ellenzék új csodafegyvere az évek óta lebegtetett előválasztás, amelynek a célja megtalálni a legnépszerűbb ellenzéki jelöltet, aki a legesélyesebb kihívója lehet Tarlós Istvánnak. Ennek keretein belül hozták tető alá a mai vitát. 

Horváth Csaba fél órával az esemény kezdete előtt már becsekkolt pártja Facebook-oldalán: élő bejelentkezéssel köszöntötte budapesti barátait:

Ez egy verseny, egy vita, de közösek a célok, együtt fogjuk Budapestet egy jobb hellyé tenni

– mondta a szocik bölcs jelöltje. Karácsony Gergely szerényen úgy fogalmazott Facebook-oldalán: történelmi pillanat lesz kettejük vitája. A vitát megnézve ez utóbbi jóslatot erős túlzásnak tekinthetjük. 

Kicsit szabályozatlan, moderátori közbevetésekkel és hanghibákkal tarkított vitára került sor a baloldal jelöltjei között. A kezdeti nyájas hangnemben folytatott furcsa társalgás a vége felé már finom pengeváltásokat sem nélkülöző vitává alakult. 

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A vita első körében a politikusoknak arról kellett beszélniük, hogy mire kérnek felhatalmazást a budapestiektől. Horváth Csaba kezdte a sort, ő ebben a körben arról beszélt: 

  • Orbán és Tarlós közösen tönkretették Budapestet
  • ha ő lesz a főpolgármester, Karácsony Gergellyel szeretné vezetni a fővárost
  • nem lesz rajta a szocik EP-listáján, mert őt csak Budapest érdekli
  • programját több mint 15 éve fejleszti kiváló szakértőkkel
  • „Orbán Tarlós bábjaként nem tett semmit a fővárosért”
  • főpolgármesterként mindenképp kiállna olyan ügyekben, mint a CEU vagy a Nagy Imre szobor eltávolítása

Karácsony Gergely következett, aki szerint inkább beszélgetés ez, mint vita: 

  • ő is ígéretet tett, hogy győzelme esetén számítana Horváth Csabára a főváros vezetésében
  • nem Budapesten született, de beleszeretett a fővárosba egyetemistaként – pendített érzelmi húrokat Karácsony
  • emberközpontú, jó levegőjű várost szeretne
  • „Budapest Orbán Viktor terepasztala”
  • beszélt lakásukban fázó nyugdíjasokról, akiknek nyáron viszont melegük van, cégeket irányító fiatalokról és kismamákról is, ugyanis őmindenki Budapestjét szeretné felépíteni
  • „én vagyok az a jelölt, aki a változást akarók színes táborát meg tudja mozgatni”

Főváros-kormány viszonyrendszer, közösségi közlekedés, tiszta zöld Budapest, oktatás-egészségügy témaköröket terveztek, de a moderátor Szöllősi Györgyi szerint az utolsó témára nemigen fog sor kerülni – ez így is lett. Feszes, rögzített idő és egyéb keretek nélkül ez nem is csoda.

Horváth Csaba szerint: 

  • a NER-t csak erővel lehet legyőzni
  • erődemonstrációra van szükség
  • ő majd ki fogja kényszeríteni a budapestiek érdekérvényesítését a kormánnyal szemben

Fotó: MTI/Bruzák Noémi 

A helyszínen többen arról panaszkodtak, hogy nem hallani a résztvevőket, egy idő után a csendes zúgolódás helyét bekiabálások vették át. Karácsony Gergely jobb híján átvette a moderátor helyét a középső pulpitusnál. Karácsony szerint

  • Tarlós István porig van alázva, ezt nem lehet tovább folytatni
  • „Találjuk ki közösen Budapestet!”
  • Karácsony azt reméli, Budapest tele lesz baloldali polgármesterekkel

Az MSZP végül úgy oldotta meg az élő közvetítést, hogy megosztotta az atv.hu facebookos élő videóját, amelynél szintén dühöngő szimpatizánsokkal találkozhattunk, amiért akadozott a kép és a hang. Többen felháborodásukban a pártokat kezdték el szidalmazni. 

Nyilvánvaló, hogy a kormány 2022-ben meg fog bukni. Karácsony Gergely szerint ugyanakkor ehhez egységre van szükség. Először is Budapesten. A változáshoz szükséges: 

  • az MSZP baloldalisága
  • az LMP zöld programja
  • a Momentum karcossága
  • a DK elkötelezettesége
  • a Jobbik nemzeti elkötelezettsége
  • és kell a Párbeszéd, hogy ebből a sokszínű politikai akaratból egy egységet képviseljen – magyarázta.

Nem tudjuk nem érszrevenni, hogy a listájáról fájdalmasan hiányzik a Magyar Liberális Párt, Karácsonynak ugyanakkor saját pártját sem sikerült semmilyen megkülönböztető jeggyel jellemeznie. 

A közlekedési témakörben első alkalommal nem értettek egyet a felek valamiben: Vitézy Dávid személyével, felelősségével kapcsolatban volt köztük vita. Ezen kívül Horváth Csabától megtudhattuk, hogy a jó tömegközlekedés nyáron kellemesen hideg, télen kellemesen meleg. A legtöbb budapesti azért nem száll fel a buszra, villamosra, mert nem elég tiszták – mutatott rá bölcsen Karácsony Gergely, aki például metróvonalakat hosszabbítana. Karácsony szerint Orbán Viktor nem tudta, hogy a várban múzeumok vannak, ezért amikor azt kinézte magának, a múzeumok átköltöztetése végett találta ki a Liget Budapest Projektet. 

Karácsony azt is elmondta, a Liget-projektet ugyanakkor „simán meg lehet állítani”. 

A Városligetben nem építünk semmit

– mondta el Karácsony, ami a helyszínen nagy sikert aratott. 

[Tarlós István] alkalmatlan és méltatlan budapesti főpolgármesternek lenni. 

– erősködött Horváth Csaba, aki szerint a kormány szeret „szétbarmolni” dolgokat. 

Mintha Orbán Viktor személyesen utálná a fákat és a füvet

– okoskodott Horváth Csaba. 

Csak a focipályán szereti a füvet

– replikázott Karácsony. 

Amikor felhívta a figyelmüket a moderátor, hogy Horváth Csaba azt mondta korábban, Karácsony merített a programjából, Horváth Csaba nyájaskodni kezdett. Nem így Karácsony Gergely, aki jól odaszúrt Horváth Csabának, mivel szerinte olyan elemek vannak a programjában, amik már nem aktuálisak, felvetette, hogy talán 2010-ből maradt benne néhány mondat. Így, noha elkezdte olvasni, abba is hagyta. Saját programján pedig még dolgozik. 

Ezután egymástól kérdezhettek a résztvevők. 

Horváth Csaba cselesen azt kérte Karácsonytól, mondja el, melyik részt valósítaná meg legszívesebben az ő, Horváth Csaba programjából. Karácsony finoman utalt Horváth Csaba ingyen BKV-s megjegyzésére, és finom szabadkozás mellett, de ehhez hasonlította a föld alá vitt utak ötletét is többek között. Egyébként a minden születendő gyermeknek ültessünk fát elemet emelte ki Karácsony Gergely, aki kedves kérdésként címkézte fel saját kérdését, ami arra vonatkozott, a szoci Horváth Csaba hogyan tervezi megszólítani a jobbikos, LMP-s szimpatizánsokat Budapesten. Horváth Csaba szerint a választók okosabbak a politikusoknál – ez a megjegyzése a helyszínen is nagy sikert aratott. Horváth Csaba szerint a választók tudják, hogy Orbán leváltásához az kell, hogy egy jelölt álljon szemben a fideszes jelölttel, és nem az számít majd, szeretik-e őt vagy Karácsonyt. 

Horváth Csaba a tömegközlekedéssel kapcsolatosan tett fel kérdést a meglévő kezdeményekkel kapcsolatban és a bécsi árakkal való összevetésben. Karácsony olcsóbb bérleteket és okos megoldásokat vetett fel a kérdésben, hangsúlyozva, fontosak a víziók. 

Karácsony Gergely második kérdésében arról beszélt, a városháza parkolóját adják oda agórának, parknak vagy tegyék nyitottá olyan civil szervezeteknek, mint a Transparency International például, a parkolót meg mondjuk tegyék át mélygarázsba. Szeretne nyitott városházát csinálni, és a határidőnaplóját is nyilvánosságra hozná, hogy lássák, kikkel találkozik a város érdekében. Horváth Csaba elmondta, a parkoló átalakításának ötlete is az övék volt anno, Karácsony Gergely erre úgy reagált: csak meg is kellett volna valósítani. A szoci jelölt úgy válaszolt, a világválság és Fidesz kormányzása miatt nem valósulhatott ez meg, de ötletük ma is megállja a helyét. 

Végezetül a közönség három-három kérdésére válaszolhattak a résztvevők. Ezt követően a színpadra szólítottak két politikust, Gy. Németh Erzsébetet és Székely Sándort, hogy méltassák az előválasztás ötletét.

Képernyőfotó: atv.hu Facebook-oldala, szerk. 

A Demokratikus Koalíció célja, hogy megtalálják azt, aki majd

Tarlósverő lesz és új fővárost hoz el nekünk

– mondta el a DK nevében Gy. Németh Erzsébet, aki örül az előválasztásnak, és részvételre buzdított. 

Székely Sándor szerint az ellenzék egyik fő feladata az utcai tiltakozások életben tartása, a második az EP-választás, ami

Az első alkalom, amikor egy jó nagy gyomrost lehet bevinni ennek a rendszernek.

De még ezeknél is jelentősebb lesz az önkormányzati választás, amikor ki lehet húzni a talajt a Fidesz alól: nemcsak Budapesten, hanem vidéken is. De a legfontosabb mégis Budapest – mondta el a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke, aki támogatásáról biztosította az ellenzék majdani főpolgármester-jelöltjét.