A civil szervezet igazságtalannak tartja, hogy a kormány a dolgozó rétegekkel akarja megfizettetni a pénzügyi stabilitás árát, ugyanakkor felmenti a pénztőkét és a spekulatív tőkét az általa előidézett válság következményeinek és anyagi terheinek vállalása alól – mondta az InfoRádiónak a fórum szervezője.

Ez ellen össze kellene fogniuk az embereknek, hiszen családok százezreit érinti közvetlenül a probléma – tette hozzá Simó Endre, megjegyezve: a Magyar Szociális Fórum alternatív társadalmi politikát akar felmutatni, amelynek célja az elosztási viszonyok megváltoztatása a dolgozók javára.

A fórum ennek érdekében november 15-re Civil Nemzeti Csúcsot hív össze Budapesten, amelyre vár minden olyan szervezetet és politikai erőt, amely megálljt akar parancsolni a neoliberális gazdaságpolitikának. Simó Endre hozzáfűzte: ha a megélhetési gondok tovább súlyosbodnak, az sem kizárt, hogy utcára hívják az embereket.

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége semmiképpen sem fogadja el a kormány négy pontból álló, a közszolgálatban dolgozókat és a nyugdíjasokat sújtó megszorító intézkedéseit.

A szervezet közleményben azt írta: nem fogadható el, hogy a közszféra dolgozóit sújtsa a kormány a terhek nagy részének áthárításával. A közszféra munkavállalói és nyugdíjasai eddig is a legnagyobb részt vállalták a társadalmi-gazdasági megújulásból, a konvergenciaprogram végrehajtásából.

Az érdekképviselet nem tartja elfogadhatónak, hogy a közszférában 2009-ben ne legyen béremelés, 13. havi bér, és ne álljon rendelkezésre a Teljesítményértékelési Rendszer végrehajtásához szükséges forrás, és ezek következtében jövőre csökkenjen a közszférában dolgozók reáljövedelme.

(InfoRádió)