A Népszabadság összefoglalójából kiderül, hogy az előre hozott választásokat követelő párt kormányzati cselekvési programja ismeretlen, illetve ami ismert, arra a párt holdudvarához tartozó szakértők, egykori miniszterek nyilatkozataiból lehet következtetni.

A lap idézi többek között Járai Zsigmond, Matolcsy György és Orbán Viktor szavait. Ez alapján valószínűsíthető, hogy a Fidesz – a fenti új szerződés megkötése mellett – az első intézkedések között reálértéken befagyasztaná az állami kiadásokat, a nagyberuházásokat is beleértve. Adócsökkentést, illetve egykulcsos jövedelemadó bevezetését is fontolgatja, de az adókulcs mértéke még kérdéses. Járai ezermilliárd forintos kiadáscsökkentésről, Matolcsy pedig hasonló mértékű adócsökkentésről nyilatkozott, és a volt gazdasági miniszter 5-10 év alatt egymillió új munkahely megteremtését célozná meg.

A lapnak névtelenül nyilatkozó fideszes politikusok kiemelték, hogy mindez nem a jóléti kiadások terhére történne, mivel ha tömegek kerülnek ki a szociális ellátórendszerből a munkaerőpiacra, az több százmilliárdos kiadáscsökkentéssel járhatna. Az újság úgy tudja: Orbán Viktor irányítása alatt több munkabizottság dolgozik különböző témákon. A konkrét programmal azonban – ha létezik – csak akkor akar előállni a párt, ha már belátható közelségbe került a parlamenti választás.

(hirado.hu/Népszabadság)