Hirdetés

A világ 156 országának boldogságtérképét megrajzoló Happiness Report 2019-es jelentése szerint jó néhány éve emelkedik a mért boldogságszint Magyarországon. Hazánk jelenleg a 62. helyet foglalja el abban a világrangsorban, ahol 2012-ben még csak a 110. volt.

Ez a javuló nemzetközi tendencia összecseng a magyar kutatás most közzétett eredményével, amely hazánk 832 településének lakosságára terjed ki. Az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoport a Jobb Veled a Világ Alapítvánnyal együttműködve több ezer 17–89 éves férfi és nő elégedettségi szintjének internetes vizsgálata után összegezte következtetéseit.

A főbb eredmények szerint lakosság a nyugat-dunántúli régióban a legboldogabb, az emberek Észak-Magyarországon vallják magukat a legkevésbé boldognak, de nem túl nagy az elégedettség a főváros környékén sem. Az Észak-Alföldön – elsősorban a Hajdú-Bihar megyéből származó adatoknak köszönhetően – nőtt a boldogságszint. A megyeszékhelyek rangsorában, csakúgy, mint 2017-ben, Tatabánya végzett az első helyen.

Pozsonyiné Baksa Katalin és Halomy Gyuláné

Új lendületben az egykori bányászváros

Tatabányát, a hajdani bányavárost a rendszerváltás veszteseként tartották számon a kilencvenes években. A szénbányászat mint gazdasági húzóágazat dinamikus fejlődése a nyolcvanas évekre visszaesett, 1987-ben a veszteséges termelés miatt az utolsó bányát is bezárták, az emberek munka nélkül maradtak.

Az elmúlt esztendőkben azonban a város fejlődése új lendületet vett. A Komárom-Esztergom megyei településen ma egyik beruházás éri a másikat. A felállványozott intézmények homlokzatán építőmunkások dolgoznak, a parkok és közterek rendezettek, és a sétálóutcákba betérve sem az egykori bányaváros hangulata köszön vissza. A helyiek közlékenyek és kedvesek, örülnek annak, hogy lakóhelyük folyamatosan épül és szépül. Úgy vélik, hogy a fejlődés egyik legfontosabb motorja az 1997-ben alapított ipari parkra épülő, nagyarányú munkahelyteremtési program, amelynek köszönhetően a városban az elmúlt húsz évben sok ezer új munkahely létesült. A tatabányaiak ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy az egészségügyi intézmények fejlesztése még hagy kívánnivalót, és hogy a városban több orvosra, valamint egészségügyi dolgozóra lenne szükség.

Pozsonyiné Baksa Katalin tősgyökeres helyi lakossal és barátnőjével a főtéren futunk össze. Katalin arról beszél, hogy a városban megbecsülik az időseket. Tatabányán a 32 nyugdíjasklubnak csaknem háromezer tagja van, az egykori bányászokat pedig különleges tisztelet övezi, hiszen hajdanán ők építették fel a települést.

– Boldog vagyok, hogy boldog város lettünk – jelenti ki mosolyogva a nyugdíjas titkárnő. Ha valamin változtatni kellene, az szerinte a lakosság környezettudatos magatartása. A lakótelepeken élők közül ugyanis jó néhányan nem tartják be a hulladékkezelésre vonatkozó szabályokat, sokan szemetelnek. A hajléktalanok azonban az új kormányrendelet következetes végrehajtásának eredményeként mára nagyrészt eltűntek a közterületekről.

Katalin barátnője, Halomy Gyuláné Tatabányától 50 kilométerre lakik, de a távolság nem akadályozza meg abban, hogy gyakorta ideutazzon a kiváló színházi előadásokra és koncertekre.

Tímeával és kislányával a polgármesteri hivatal melletti sétálóutcában találkozunk. A gyári munkásként dolgozó fiatalasszony szerint a boldog város cím a jövőben további motivációt nyújthat a tatabányai lakosoknak ahhoz, hogy még több kedvességgel és türelemmel intézzék napi ügyeiket.

Schmidt Csaba és Mecsei Ilona

Munka, hűség, összefogás

Schmidt Csaba polgármester pozitív jelzésnek tartja, ha egy országos kutatás alapján egy település valamiben a legjobb tud lenni, még akkor is, ha a boldogság szubjektív kategória, és nem mindenki ugyanazt érti alatta. A városvezető szerint ugyanilyen fontos üzenet Tatabánya számára, hogy 2017-ben már megkapták a legboldogabb megyeszékhely címet.

– Bízom benne, hogy a helyi lakosok jól érzik magukat a városban, biztosnak tartják a saját és a családjuk jövőjét, hiszen leginkább ezek a tényezők vezetnek a boldogsághoz. A rendszerváltás nehéz időszaka utáni fokozatos talpra állás azért sikerülhetett, mert a kemény munkára, az összefogásra és a hűségre, vagyis azokra az értékekre tudtunk építeni, amelyek egykor a bányászokat jellemezték. Ezekre az erényekre támaszkodva nyertünk meg olyan cégeket, amelyek a helyi tudásra alapozva munkalehetőségeket teremtettek. Mára jutottunk el odáig, hogy a bányavállalat által egykor biztosított 13 ezer munkahelyet az ipari parkban pótolni tudtuk. Mindezek mellett megőriztük a Gerecse és a Vértes közötti völgyben fekvő városunk csodálatos természeti értékeit is.

Schmidt Csaba hangsúlyozza, hogy az elmúlt években megújultak Tatabánya legszebb parkjai, a város az ország egyik legzöldebb településének mondhatja magát.

A közhangulat javulásához nyilván hozzájárul az is, hogy a polgármester a közösségi médián keresztül is aktívan tartja a kapcsolatot a helyiekkel. Ezen az online fórumon a város vezetése egyrészt be tudja mutatni a település fejlődését – akár magyarázva a döntések hátterét –, másrészt reagálni tud az építő jellegű kritikákra is.

Ezzel kapcsolatban Schmidt Csaba arról tájékoztat, hogy a város a kormánnyal együttműködve az elmúlt években nagyon sokat tett az egészségügy fejlesztéséért. Tízmilliárd forint értékű beruházás keretében többek között új kórházi pavilon épült, és beszereztek egy MR-készüléket is, hogy ne kelljen Veszprémbe utazni ezekre a vizsgálatokra. A Modern városok program részeként jelenleg is zajlik egy új kórházi pavilon felépítésének az előkészítése. A városvezető megerősíti, hogy a Szent Borbála Kórházban vannak betöltetlen orvosi és ápolói állások, de a három év alatt megvalósuló hetvenszázalékos állami béremeléstől azt várja, hogy ez az intézkedés az egész országban mérsékelni fogja a létszámgondokat. Tatabánya vezetője azt is kiemeli, hogy a város ösztöndíjakkal és szolgálati lakásokkal is próbálja a települést még vonzóbbá tenni az orvosok és a nővérek számára.

Tímea és kislánya

Mosolygós gyermekekért

Mecsei Ilona, a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmények vezetője a sikert abban is látja, hogy a tagolt, elkülönült városrészekből álló település egy arculatváltást követően minden korosztály számára élhetővé vált.

– Szociális téren van még tennivaló, például a bérfejlesztést, a lakhatási gondok megoldását vagy az időseket és a szenvedélybetegeket ellátó bentlakásos intézményhálózat bővítését illetően, de tudomásul kell venni, hogy vannak kompetenciahatárok – mondja a szakember, akinek az ifjúság- és családvédelemre, a hajléktalanellátásra, az idősgondozásra és a fogyatékosággal élők nappali ellátására is rálátása van. – Figyelünk az akadálymentesítésre, érzékenyítő programokat szervezünk. Nem sok olyan település van az országban, ahol a nappali ellátás ingyenes. Az étkezési térítési díjakat sávosan állapítottuk meg, szem előtt tartva a hátrányos helyzetű lakosok lehetőségeit.

Mecsei Ilona szociális területen dolgozó kollégáival együtt – az önkormányzati kereteken túlmenően – a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának elnökeként is segíti a hátrányos helyzetű családok felzárkóztatását. Prevenciós programokat és tematikus nyári táborokat szerveznek, baba-mama klubot működtetnek, küzdenek a családon belüli bántalmazás ellen, hogy erősítsék az összetartozást.

Schmidt Csaba polgármester hosszú távon is jó célnak tartja, hogy Tatabánya boldog város maradjon. A helyiekkel a továbbiakban is azon szeretne munkálkodni, hogy a Budapest kapujában fekvő település modern ipari várossá válhasson, ahol az összetartó közösségben élő emberek számára nemcsak a munka, hanem a sport, a szórakozás és a kikapcsolódás feltételei is biztosítva vannak.