Bereznai Csaba közlése szerint ez nem szociális, hanem rendvédelmi kérdés. „A kukázóknál és a hajléktalanoknál elsősorban nem a pénzbírság, hanem a figyelmeztetés, a közterületről való eltanácsolás lehet az eredményre vezető eszköz. A jogszabályt nem ellenük, hanem a nem kukázó és a közterületeket háborítatlanul használni akaró többség érdekében alkottuk” – mondta a fideszes alpolgármester.

A politikus, aki sokáig szociális munkásként dolgozott és ma is vállal önkéntes segítő szolgálatot, rámutatott, korábban nem volt jogalap, hogy az önkormányzat fellépjen azokkal szemben, akik „a közterületet nem rendeltetésszerűen használják, a szemetet kitúrják a kukákból”, rendszeresen a buszmegállókban, játszótéri padokon alszanak, így a többieket megakadályozzák ezek használatában.

„Ha az utcán félig megfagyva találtunk valakit és nem akart hajléktalanszállóra menni, nem tehettünk semmit. Az új rendelet jogalapot ad rá, hogy fűtött helyre szállítsák” – mondta Bereznai Csaba, hozzátéve, hogy az önkormányzat januártól a közterület-felügyelet létszámát is bővítené.

Az alpolgármester közlése szerint tavasztól őszig kihasználatlanok a hajléktalanszállók. Télen három-négy olyan konténerrel kellene bővíteni a krízisellátás férőhelyeit, amelyeket pályázati forrásból és önkormányzati segítséggel oldhat meg a város hajléktalanjait ellátó Utcai Szociális Segítők Egyesülete (USZSE).

Balatoni Ágnes, az USZSE elnöke az MTI-nek nyilatkozva elkeserítőnek nevezte a döntést, megjegyezve, hogy a vidéki városok közül elsőként Tatabánya hozott hajléktalanellenes rendeleteket. Közlése szerint 458 fedél nélküli emberről tudnak a városban. Jelenleg 23 embert lehet elhelyezni éjszaka, ez a szám télen 52-re bővül.

Az alpolgármester szerint ez az állítás minden szakmai alapot nélkülöz, mert a város ellátási rendszerében 141 hajléktalan éjszakai szállása biztosítható. „Azzal az állítással is vitatkoznunk kell, mely szerint 458-an élnek fedél nélkül városunkban, a valóban utcán élők száma nem haladja meg a 30 főt” – közölte Bereznai Csaba, megjegyezve, hogy a hajléktalanok éjszakai elhelyezéséről szóló adatok nyilvánosak, azok megtekinthetőek az önkormányzat honlapján is, az „Intézmények” fejezetcím alatt.

Az USZSE 19 éve foglalkozik hajléktalan-ellátással Tatabányán. Balatoni Ágnes rámutatott, hogy az önkormányzat még májusban kért tőlük ötleteket a probléma kezelésére. Ők – többek között – nyilvános illemhelyek és csomagmegőrzők felállítását javasolták.

Az egyesület vezetője elmondta, hogy az önkormányzat később, a bizottsági ülésekre már nem hívta meg őket, javaslataikból semmit nem vett figyelembe. A hajléktalanellenes rendelet megszületéséről is egy közösségi oldal híreiből értesültek – tette hozzá Balatoni Ágnes.

(MTI)