Az igazságügyi orvosszakértő a boncolást követően megállapította, hogy az apát és az ötéves kisfiát lelőtték. A lőtt sérülés jól látható – mondja Papp Péter, a Pest megyei rendőrség osztályvezetője. Az elsődleges orvosi szakvélemény csupán füstmérgezést, a szakértők pedig zárlatot állapítottak meg. Sokáig ezért nem kezdte meg a nyomozást a rendőrség.

Szemtanúk szerint az apa ölében fogta kisfiát, amikor menekült az égő házból, a lövések ekkor érték mindkettejüket. A házat vélhetőleg Molotov-koktéllal gyújtották fel. A rendőrök először elektromos tűz ügyében vizsgálódtak, csak később minősítették át a nyomozást emberölési ügyre.

A helyi cigány önkormányzat vezetője és Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő már a reggeli órában jelezte, hogy nem baleset volt, hanem lelőtték az áldozatokat, a helyi rendőrség azonban csupán délutáni órákba kezdte meg a nyomozást és a tanúk kihallgatását. Az országos rendőrfőkapitány 10 millió forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Tavaly novemberben hasonló támadás ért egy roma családot Nagycsécsen, akkor ketten vesztették életüket. Molotov-koktélt dobtak a házra és lelőtték őket. Gyanúsított még nincs, a továbbiakban a Nemzeti Nyomozóiroda jár el az ügyben.

A romák elleni gyilkosságok és támadások miatt szólal fel holnap a Parlamentben a kisebbségi ombudsman. Kállai Ernő a tatárszentgyörgyi gyilkosságra reagálva azt mondta: határozott és konkrét politikai lépésekre van szükség a társadalmi béke megmentése érdekében.

(MR)