„Nem szoktam elhamarkodni dolgokat” – magyarázta megkeresésünkre a liberális párt egykori alapítója, hogy a párt életében bekövetkezett korábbi, sorsfordulónak tartott változásokkor miért maradt több alapító társával szemben az SZDSZ-ben. És így azt, hogy most miért távozik.

– Nem tetszik nekem a különféle nemzedékek közötti illetlen hangnem. Én azt sem szeretem, hogyha más pártok emberei egyéb pártokról modortalanul beszélnek, de hogyha egy frissen megválasztott elnök éppen az elődeiről így beszél, azt egyenesen visszatetszőnek találom.

Retkes Attila, az SZDSZ új elnöke még múlt héten, megválasztása előtt szólította fel a párt három korábbi elnökét: Kuncze Gábort, Pető Ivánt és Magyar Bálintot a frakcióból való távozásra, mondván: évek óta passzívak, csak foglalják a helyet a fiataloktól. De Konrád Györgynek nem tetszett az új elnök tegnapi székfoglaló beszédének azon része sem, amelyben a párt nevében bocsánatot kért az SZDSZ elmúlt évekbeli politizálása miatt. Az egykori alapító szerint Retkes ezzel illetlenül és alaptalanul vádolta, hibáztatta a pártot korábban irányítókat.

A 76 éves Kossuth-díjas író egyébként formálisan már régóta nem gyakorolja párttagságát, az SZDSZ európai parlamenti listáján tavasszal még húzónévként szerepelt, de aktívan már régóta nem politizál. Döntését egyébként nem egyedül hozta meg. Tizenkét alapító tag távozik az SZDSZ-ből, Konrád György mellett többek között Haraszti Miklós, Hodosán Róza Iványi Gábor és Rajk László. Közleményük szerint hűek kívánnak maradni eszményeikhez és nem vállalnak közösséget a párt új vezetésével, szerintük megosztó stílusával.

A borsodi és a szabolcsi elnök is kilépett

Novák Éva, a bordosi SZDSZ elnöke döntését az Észak-Magyarország című lapnak azzal indokolta: jóllehet az elnökjelöltek békét ígértek, olyan harcot indítottak, amilyenre még nem volt példa az SZDSZ történetében. A liberális pártból 12 alapító tag távozott tegnap. Az első kilépő vasárnap az egyik elnökjelölt, a zuglói polgármester, Weinek Leonárd volt.

Lemondott tisztségéről és a pártból is kilépett Jüttner Csaba, a Szabad Demokraták Szövetségének Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke is.

Lemondását hivatalosan nem indokolta meg, az új megyei elnököt előreláthatólag majd szeptemberben választják meg. Jüttner Csaba 2005-től volt az SZDSZ szabolcsi pártvezetője, két rendes és egy rendkívüli tisztújításon választották meg térségi elnöknek.

(MR, hirado.hu)