Mindenki számára általános tapasztalat a leromlott vasútállomások látványa bármerre is járunk az országban. Pedig egy magára adó település, ahol fontos a városkép megnyerő és élhető kialakítása ezt nem engedheti meg magának. A vasútállomás sokszor az odaérkezők számára az első tapasztalat az adott városról, községről. A VTSZ új elnöke gyökeres változásokat hirdetett a választási beszédében.

Tisztújítás keretén belül szerdán Dr. Gyenes Leventét, Gyömrő város polgármesterét választották a Vasutas Települések Országos Szövetségének (VTSZ) elnökévé. Az 1994-ben alapított szervezet elsődlegesen érdekképviseleti tevékenységet folytat, helyi és regionális érdekegyeztető fórumokat működtetnek. A szövetség célja, hogy erősítse azon települések egymás közötti, valamint a magyar vasutakkal való együttműködésének kialakítását, melyek nagymértékben köszönhették fejlődésüket az elmúlt 150 évben a vasútnak, s a vasút jelenleg is meghatározó tényezője a település arculatának, közlekedésének. Az új elnök megbízásában komoly szerepet játszott a Gyenes Leventéhez és Gyömrő városához köthető ún. Gyömrői-modell, mely a vasútállomás üzemeltetésének újfajta koncepcióját takarja. Ennek az eddig egyedülálló és sikeres modellnek a lényege, hogy a település és a MÁV közösen újította fel a vasútállomást, majd az önkormányzat átvette az üzemeltetést. Ennek költségét az állomás területén található büfé bérleti díjából fedezi. A koncepció olyan jól működik, hogy jelenleg is tucatnyi településsel tárgyal a MÁV ennek megvalósításáról.

Gyenes Levente elmondta, hogy nagy örömmel vállalta a felkérést, hiszen az utóbbi időben már egyfajta összekötőként dolgozott a 120/A vasútvonal menti települések vezetői, valamint a MÁV között. Elnökként is folyatatni kívánja ezt a munkát, és még erőteljesebben szeretne azon dolgozni, hogy a lakosok a lehető legjobb vasúti szolgáltatásokban részesüljenek az egész országban. Kortes beszédében kijelentette: „A településeinken lakóknak joguk van a megfelelő színvonalú szolgáltatásokhoz. Ha nekünk lehetőségünk van ezt elősegíteni, nem szabad tovább tétováznunk! Ehhez viszont el kell rugaszkodnunk az eddigi mentalitásunktól. Keressük meg azokat a területeket, ahol nem csak kérni, kérvényezni tudunk, hanem esetleg adni is, úgy, hogy a települések is jól járjanak.”