– Az általam megkérdezett szakértők – még azok is, akik nem feltétlenül értenek egyet Orbán Viktorral – elismerték, hogy a magyar miniszterelnök beszéde telitalálat volt, és ez további szimpátiát fog kiváltani az amerikai konzervatívokból – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kiss István. A Danube Institute ügyvezető igazgatója, aki maga is jelen volt a dallasi rendezvényen, elmondta, az idei évben a közönség hangulata kifejezetten reményteli volt.

Hirdetés

– Orbán Viktor beszéde kifejezetten jól rezonált az amerikai közönséggel. Számos kulturális kitekintést tett, amelyeket általában heves éljenzés kísért a nézőtér felől. Az általam megkérdezett szakértők – még azok is, akik nem feltétlenül értenek egyet a magyar miniszterelnökkel – elismerték, hogy Orbán Viktor beszéde telitalálat volt, és ez további szimpátiát fog kiváltani az amerikai konzervatívokból – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kiss István.

A Danube Institute ügyvezető igazgatója – aki maga is jelen volt a dallasi rendezvényen – elmondta, idén a közönség hangulata kifejezetten reményteli volt, hiszen a közelgő időközi választásokon nagy republikánus győzelemre számítanak Amerikában. Kiss István emlékeztetett, nem jellemző, hogy a CPAC franchise (CPAC Dél-Korea, Japán stb.) vendégein kívül külföldi előadókat hívjanak meg az eseményre. Úgy tudja, 

arra még nem volt példa, hogy egy másik ország aktív miniszterelnökét hívták volna meg a rendezvényre.

Korábban írtuk

– Az elmúlt években egyre nagyobb az érdeklődés Magyarország iránt az amerikai közéletben a jobb- és a baloldalon egyaránt. Véleményem szerint ennek az a fő oka, hogy a magyar kormány konzervatív elképzeléseit konkrét szakpolitikák szintjén is megvalósítja, és ezek az intézkedések látványos sikereket érnek el – mondta. Az igazgató úgy vélekedett, az amerikai konzervatívok így tanulhatnak a magyar intézkedésekből, míg a baloldal retteghet attól, hogy ezek „a konzervatív politikai intézkedések esetleg megvalósulhatnak az Egyesült Államokban, aláásva ezzel a jelenlegi narratívájukat”.

– Az elmúlt több, mint egy évtizedben azt figyelhettük meg, hogy jobb az amerikai–magyar kapcsolatok perspektívája, amikor a republikánusok kormányoznak Amerikában.

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva!