Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

Nem csillapodnak az indulatok a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül, mióta néhány hónapja a kormány bejelentette, az intézmény alapítványi fenntartásban működik tovább, a fenntartó kuratórium élén Vidnyánszky Attilával. A döntés hatására felmondási hullám indult el, távozott többek közt Gáspár Máté, az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője, a Székely Krisztával közösen saját osztályt vivő Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója és számos pedagógus szakember. Hallgatóik számos utcai demonstráció után blokád alá vették az intézmény Vas utcai épületét, megakadályozva az új vezetőség belépését. Azóta úgynevezett őrök, köztük neves színészek-művészek védik az épületet.

Múlt csütörtökön a diákok és az őket segítők tiltakozása szintet lépett. Az egyetem dolgozói sztrájkot hirdettek, amit a hétfői nappal meghosszabbítottak, mondván, nyolc követelésükből hatra – ami lényegében a modellváltás teljes visszavonását jelentené – semmilyen választ nem kaptak. Ugyancsak csütörtökön a Vas utcai intézmény filmes oktatásának helyszínt adó Szentkirályi utcai épületét is blokád alá vonták a fiatalok, miután az SZFE alapítványának szerintük mai napig illegitim kuratóriuma nyílt pályázat kiírása nélkül nevezte ki Novák Emil operatőrt, filmrendezőt általános, Zalán János színészt, producert pedig oktatási rektorhelyettesnek. A korábban a közszolgálati egyetem campusigazgatójaként és ingatlanfejlesztőként ismert Szarka Gábor kancellári kinevezése ellen szintén szót emeltek, sőt az új vezető épületbe való belépését előtte egy nappal néhány tucatnyian meg is akadályozták.

Németh Gábor, a sztrájkbizottság tagja a hallgatók csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a munkabeszüntetéshez az egyetem oktatóinak hatvan százaléka csatlakozott, az egyéb munkavállalók közül is sokan melléjük álltak, kivéve a megbízásos külsős oktatókat, akiknek erre törvény szerint nincs lehetőségük. Az eseményen elhangzott az is, hogy a blokád addig marad, amíg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nem teljesíti az egyetemisták és tanáraik követeléseit. Egy diák Szarka Gábor azon nyilatkozatát is sérelmezte, miszerint ha nem engedik be az intézménybe, akkor nem ír alá semmit, és nem folyósítja a fizetéseket sem. Szerinte a kancellár ezzel nem teljesíti a munka törvénykönyve által előírt munkáltatói kötelességét, bár arra nem tudott felelni, hogy ha nem fér hozzá a munkahelyéhez, akkor hogyan teljesítse.

Egy másik fiatal arról panaszkodott, hogy az ITM tíz hónapja nem biztosít rektort a számukra, az egyetem pályázat útján megválasztott rektorát (Upor László) nem nevezték ki, a felsőoktatási törvényt pedig sérti, hogy mindezek után Vidnyánszky Attiláék önkényesen választottak teljhatalmú rektorhelyetteseket az intézmény élére. A múlt héten ezért panaszt nyújtottak be Aáry-Tamás Lajoshoz. Az oktatási jogok biztosa azt ígérte, vizsgálatot indítanak az ügyben.

Korábban írtuk

Se vezetők, se civilek

Jelenleg tehát úgy tűnik, a tüntetéssorozat akár hónapokig is elhúzódhat, veszélyeztetve az iskolai félév normál ütemben való megtartását. Hogy kiderítsük, a hallgatók nagy része egyetért-e a hangereje miatt többségnek tűnő tiltakozó tömeggel, a csütörtöki sajtótájékoztató után az SZFE Vas utcai épülete felé vettük az irányt, hogy arc és név nélkül beszélgessünk az ott letáborozó fiatalokkal. Már a kapunál fennakadtunk, hiszen mint kiderült, nemcsak az új vezetők, de a civilek sem léphetnek be. Az őrködő diákok egyetlen kérdésünkre sem válaszoltak, jelezvén, hogy egyénileg nem nyilatkozhatnak. A médiával ugyanis egy külön hallgatói csoport foglalkozik, a kapcsolattartó Gálosi Dóra viszont telefonon készségesen állt rendelkezésünkre.

Arra a felvetésre, miszerint ez a típusú bezárkózás és a központosított, ellen­őrzött kommunikáció nem éppen Vidnyánszky Attila igazát bizonyítja-e, azaz hogy a legtöbb diák tanulni szeretne, és csak a kiközösítéstől való félelem miatt vesz részt a tüntetéseken és a sztrájkban, Gálosi Dóra elmondta, erről szó nincs, abban minden hallgató egyetért, hogy a modellváltás jelenlegi formáját, illetve a kuratóriumot el kell utasítani. A bizonyíték rá egy általuk a napokban készített anonim felmérés, amelyet szerinte szinte minden SZFE-hallgató kitöltött.

– Ha a cél közös, onnantól lehet vitatkozni az eszközökről, erre van a fórum, ahol mindenki elmondhatja a véleményét, meghallgatjuk egymást, a javaslatokat pedig beépítjük a közös stratégiába – mondta Gálosi Dóra.

Megtudtuk, a médiától való távolságtartás oka az, hogy az egyetemfoglalás során mindenkinek megvan a saját fel­adata, a megszólalások koordinálása például a kommunikációs csoporté, amely a fórum döntéseivel összhangban tevékenykedik. Ez a blokádosok szerint nem azt jelenti, hogy csak a munkacsoport tagjai nyilatkozhatnak, elég megnézni, mennyien vállalják a médiában arccal és névvel a véleményüket – nekünk speciel mégsem tették.

Szükséges megújulás

Gálosi Dórát arról is kérdeztük, hogy nem lett volna-e már a kezdetektől jobb stratégia, ha a tömeges felmondások és sztrájk helyett megvárják, hogy működik a gyakorlatban az új rendszer, és csak akkor lépnek akcióba, ha az oktatás során valóban művészi szabadságuk csorbulását érzik. A kommunikációs munkacsoport szóvivője szerint fontos mindenkit emlékeztetni arra, hogy az események milyen sorrendben bontakoztak ki. Az oktatók felmondási hulláma szerinte azután indult el, hogy augusztusban az egyetem akkori vezetőségének a jelenlegi fenntartó előre aláírt dokumentumokat mutatott be – ez szerintük egyértelműen az egyetemi autonómia korlátozásának első lépése volt. Előtte szimplán csak a modellváltás mikéntje ellen demonstráltak, és próbálták felhívni a minisztérium figyelmét arra, hogy amennyiben ez az egész úgy zajlik le, ahogy végül lezajlott, akkor az súlyosan sérti az egyetemi autonómiájukat. Konkrét lépéseket ekkor még nem tettek, mert kezdetben hittek az ITM-mel való párbeszéd lehetségességében.

Gálosi Dóra hangsúlyozta azt is, alapvetően nem Vidnyászky Attila személyével van a bajuk, hanem azzal a folyamattal, ahogy az egyetemet fenntartó kuratórium élére került. A hallgatók egyáltalán nem tartják elvetendőnek a kormány azon szándékát sem, hogy új színekkel gazdagodjon az oktatás, a diákok maguk is gyakran jelzik, hogy egy felsőoktatási intézménynek folyamatos megújulásra van szüksége. A probléma szerintük az, hogy mindezt az egyetemi polgárság beleszólása nélkül, felülről vezérelve akarják végrehajtani. Arra a közbevetésünkre, miszerint Vidnyánszky Attila több alkalommal is jelezte, hogy nyitott a kommunikációra és a párbeszédre, ám cserébe a teljes elzárkózás volt a válasz, Gálosi Dóra megjegyezte: igen, de előzőleg hónapokon át próbálták elérni, hogy meghallgassák őket, ami nem ment, helyette egyeztetés nélkül kineveztek az intézmény élére egy kuratóriumot. Az alapítói jogokat korábban birtokló ITM-mel ezért továbbra is nyitottak a párbeszédre, a kuratóriummal viszont továbbra sincs miről tárgyalniuk, holott tőlük függetlenül már a kuratórium a tulajdonos.

Megtudtuk azt is, a cél a nullpontra való visszatérés, hogy a modellváltás folyamatát tiszta lappal kezdhessék újra. Jelenleg nem látják esélyét mindkét fél számára kedvező kompromisszumos megoldásnak, mert az egyetem autonómiájának visszaállításából a blokádosok nem engednek.

Növekvő feszültségek

Közben Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár vasárnap nyílt levelet juttatott el az MTI-hez. Ebben az SZFE új vezetői többek között kétlépcsős bérfejlesztést, az intézmény jövőjéről szóló, átfogó egyeztetést, valamint az egyetemi épületek blokádját szervezők büntetlenségét ígérték, de csak arra az esetre, ha a dolgozók azonnal befejezik a sztrájkot, és október 7-ig az épületek blokádjának is véget vetnek. „Az egyetem megújítását 155 éves hagyományunkra alapozva, az intézmény közelmúltjának eredményeit is megtartva kell közösen elvégeznünk. Ennek előfeltétele a jelenlegi válsághelyzet mielőbbi megoldása annak érdekében, hogy megkezdődhessen az egyetem jövőjéről szóló párbeszéd” – olvasható a levélben.

Hogy van-e fogadókészség az ajánlatra, erősen kétséges. A színművészetis diákok a hétvégén újabb tiltakozó akciókat tartottak. Szombaton Debrecenbe, Pécsre, Kaposvárra, Szegedre és Egerre százötven induló váltófutással vitte el a „szabad felsőoktatást” jelképező fáklyát, vasárnap pedig a budapesti Szabadság téren zajlott demonstráció. A néhány száz fő részvételével lezajlott, koncertekkel keretezett eseményen beszédet mondott Závada Péter, Kemény Lili, Grecsó Krisz­tián és Hajós András. Mivel az SZFE ügye egyre inkább politikai síkon polarizálja a társadalmat, az ellenzéknek egyértelmű érdeke, hogy a hasonló megmozdulásokkal tarkított tüntetéssorozat minél tovább tartson. A jelenlegi helyzet megoldása még sokáig várathat magára, és addig a Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete zárva marad. Akár ki is írhatnák a diákok az egyetem kapujára a legendás szöveget: Szabadság miatt zárva.

Büntet a baloldal

A szolnoki baloldali összefogás kijelentette, addig nem szavazzák meg a Szigligeti Színháznak javasolt pénzügyi segítséget, amíg Balázs Péter igazgató nyilvánosan bocsánatot nem kér azért, mert egy rádióinterjúban azt mondta, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen körül kialakult konfliktust „közéleti paraziták” gerjesztik. Balázs Péter a Magyar Nemzetnek elmondta, végtelenül sajnálja, hogy Magyarországon egy liberális társaság, amelynek tagjai között döntéshozók is vannak, nehéz helyzetbe hozzák a másként gondolkodókat a demokrácia, a szólás- és véleményszabadság nevében. A színházigazgató szerint a megoldás a világos gondolkodás és beszéd. Hozzátette azt is, egyelőre egyetlen embert ismer, akiről tudja, hogy mi a szándéka, és ki is áll érte, az pedig Vidnyánszky Attila.