A migráció kérdésében Magyarország és Lengyelország teljesen azonos álláspontot képvisel: a migrációt biztonsági kérdésnek tekinti és elutasítja a kötelező betelepítési kvótát – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, miután tárgyalt Beata Kempa, a lengyel Miniszterelnöki Hivatal humanitárius segélyprogramokért felelős miniszterével.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Szijjártó Péter kiemelte, világossá kívánják tenni, hogy nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van.

Ezért a lengyel miniszterrel megegyeztek abban, hogy Magyarország és Lengyelország közösen újít fel a szíriai Homsz városban egy az ortodox közösség tulajdonában álló, korábban megrongált árvaházat – jelentette be a külügyminiszter.

Szijjártó Péter közölte, a 340 millió forintos beruházás költségeit Magyarország és Lengyelország fele-fele arányban állja, a megvalósításba pedig magyar és lengyel humanitárius szervezeteket is bevonnak. Magyar részről a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vesz részt a munkában – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy az idén kezdődő és a jövő év közepére befejeződő felújítás magába foglalja az árvaház kapacitásának bővítését is, így 32-ről 270-re emelkedik az ott elhelyezhető gyerekek száma.

A miniszter kitért arra is, hogy Magyarország segítséget nyújt a közel-keleti keresztényeknek, Libanonnak, Jordániának és Törökországnak is, valamint támogatja, hogy az Európai Unió pénzügyi támogatást adjon a menekültek ezreit, százezreit ellátó országoknak.

Szijjártó Péter az M1 aktuális csatorna érdeklődésére reagált az ukrán külügyminiszter csütörtöki cikkére is, amelyben Pavlo Klimkin azt írta: Magyarországon kezdik megérteni, hogy Ukrajnának nem áll szándékában diszkriminálni a Kárpátalján élő magyar kisebbséget az új oktatási törvénnyel.

A magyar külügyminiszter erre azt mondta, Magyarország szívesen visszatér az ukránok európai és euroatlanti integrációt támogató politikájához, ennek azonban „kőkemény” feltétele, hogy az ukránok visszaadják a kárpátaljai magyaroknak azokat a jogokat, amelyeket elvettek az oktatási törvénnyel.

Mindezt elmondták a múlt pénteki külügyminiszteri és oktatási miniszteri munkacsoportülésen is – fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Közölte, az ukránok megígérték, hogy megoldják az átmeneti időszak kitolását és a magániskolák törvény hatálya alóli kivételét.

Amíg azonban az elvárt módosításokat végre nem hajtja Ukrajna, semmifajta Nato-Ukrajna bizottsági ülésre és csúcstalálkozóra nem kerülhet sor – jelentette ki a miniszter.