Mindenszentek és halottak napja alkalmából a temetők hosszabb ideig tartanak nyitva, a tömegközlekedési járatokat pedig sűrítik.

Minden budapesti temető szombattól szerdáig – a Rákoskeresztúri új köztemető jövő pénteken is – 7-től 20 óráig tart nyitva – tájékoztatta a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. az MTI-t. Az ügyfélszolgálati irodák szombattól keddig 8 és 18 óra között lesznek nyitva.

A Rákoskeresztúri új köztemetőben hétfőn, a Farkasréti temetőben kedden 17 órakor tartanak megemlékezést.

Szombattól keddig tilos az autóforgalom a sírkertekben, kivéve az új köztemetőt, ahol díjmentes a behajtás szombattól szerdáig.

A temetőkben megerősítik a rendészeti szolgáltatást, a rendőrök, a közterület-felügyelők és a polgárőrök is járőröznek a forgalmas napokon. Szombattól keddig az új köztemetőben mentőautó is készenlétben áll majd.

A Budapesti Közlekedési Központ arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a sírkerteket érintő közösségi közlekedési járatok keddig a szokásosnál sűrűbben indulnak.

A Rákoskeresztúri új köztemetőhöz és a Fiumei úti sírkerthez 28B jelzéssel új, ideiglenes villamosjárat indul, a Farkasréti temető felé pedig a 8B busz is segíti az eljutást. A Megyeri temető elérését a 30B, az Erzsébeti temetőét a 36B, a Rákoskeresztúri új köztemetőét a 68B, a Csepeli temetőét a 38B, a Budafoki temetőét a 158B, az Óbudai temetőét pedig a 218B jelzésű rendkívüli buszjárat segíti.

A 38B, a 158B és a 218B jelzésű buszjáratokon elsőajtós felszállási rend lesz érvényben, azaz a buszon a járművezetők ellenőrzik felszálláskor, hogy az utasnak van-e érvényes jegye.

Hétfőn a nappali járatok a szombati, kedden a munkaszüneti napi, illetve ünnepnapi menetrend szerint közlekednek.

November elseje, Mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ünnep Magyarországon 2000-ben, ötven év elteltével lett ismét munkaszüneti nap. A november 2-ai halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az általános megemlékezés napjává az elhunytakról.

MTI