Hirdetés

Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, kampányolás helyett az alapvető, az ország sorsát meghatározó ügyekkel kellene foglalkoznia a kormánynak. Ezek közül kiemelte a szerinte ezer sebből vérző paksi beruházást.

Hangsúlyozta: a szakhatóság nem hagyta jóvá a beruházás terveit, az elutasítás okai között „nagyon-nagyon komoly, alapvető kérdések” szerepeltek, olyanok, mint az erőmű hűtése, a hulladékelhelyezés témája vagy az, hogy aktív törészóna fölé építenék az erőművet. Hozzátette, vita alakult ki a benyújtott dokumentumok színvonalával, minőségével kapcsolatban is. Nemzeti érdeknek nevezte a beruházás leállítását, és jelezte, a projektet a jelenlegi ellenzék kormányon felül fogja vizsgálni.

Kovács Pál, a beruházásért felelős államtitkár válaszában jelezte: az Országos Atomenergia Hivatallal nincs vitának helye, csak szakmai egyeztetéseknek, azok pedig zajlanak is az engedélyeztető hatósággal.

Jelezte: az új blokkok megfelelő hűtése megoldható, a régi és az új egység párhuzamos üzeme csak nagyon rövid időszakra képzelhető el, hiszen az egyes blokk engedélye lejár. Hangsúlyozta, ha az utóbbi téma napirendre kerülne, arról a parlamentnek is tárgyalnia kell majd előzetesen.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta: van megoldás a nagy radioaktivitású erőművi hulladék elhelyezésére is, de itt sok függ attól, a jövőben milyen műszaki megoldásokat alkalmaznak, például lesz-e mód a kiégett fűtőanyag újrahasznosítására.

Az államtitkár kiemelte: évtizedek óta ismert volt a paksi létesítmény földtani helyzete, de még a 10 millió év gyakoriságú földrengések sem jelentenének érdemi veszélyt az erőmű biztonságára.