Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A szegedi MSZP azt kéri közleményében a Fidesz és a KDNP helyi képviselőitől, hogy nyilatkozzanak arról, hányan vettek fel ingyenes parkolóbérletet a csongrádi megyeszékhelyen.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A párt Haág Zalán szegedi KDNP-elnök szerdai szavaira reagált; a politikus távozásra szólította föl a Gyulai Járásbíróság által hűtlen kezelés miatt elítélt szegedi városvezetőket.

Az MSZP szegedi szervezetének közleményében leszögezték, a Gyulai Járásbíróság szerintük ártatlanul ítélte el első fokon az önkormányzat dolgozóit. Szegeden és az ország több nagyvárosában is bevett gyakorlat, hogy pártállástól függetlenül parkolóbérletet kapnak az önkormányzati képviselők és azok az emberek, akik a településen élők képviselete során saját autójukkal közlekednek. Így kaphattak bérletet a Fidesz és a KDNP országgyűlési és önkormányzati képviselői is, akik most emiatt a városvezetés lemondását követelik – írták.

A szegedi MSZP következetességet vár a kormánypártok helyi képviselőitől, mert amennyiben a városvezetés jogtalanul adott parkolóbérleteket, akkor az azt jelenti, saját maguk is törvénysértést követtek el, minthogy közülük is többen kaptak parkolóbérletet. Ezért azt kérték a Fidesz és a KDNP helyi képviselőitől, tegyenek nyilatkozatot arról, hányan vettek fel ingyenes bérletet a fizetős parkolóövezet kijelölése óta a baloldali városvezetéstől. Azt is kérték Haág Zalántól és politikustársaitól, ha a jövőben nem kívánják a választóikat képviselni, juttassák vissza a városházára a parkolóbérleteket, és maradéktalanul térítsék meg a parkolás díját visszamenőlegesen is.    

A Gyulai Járásbíróság kedden a Szegedi Közlekedési Kft. két korábbi vezetőjét, valamint a cég korábbi parkolási üzletág-vezetőjét társtettesként, Szeged címzetes főjegyzőjét, egyik alpolgármesterét, valamint a polgármesteri kabinet vezetőjét felbujtóként jelentős, illetve nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek. A vádlottakat a bíróság hat és tíz hónap közötti végrehajtásában egy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta.

Az ügyészség súlyosbítás érdekében jelentett be fellebbezést, és kérte, hogy a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi irányítóit tiltsa el a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól. A vádlottak nem vettek részt a tárgyaláson, védőik bűncselekmény hiányában történő felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést.