A jelentős történelmi múltra, valamint a kerület borkultúrájára és borászati hagyományaira építve 2010-ben közel 300 millió forintos európai uniós támogatással kezdődött meg a Budafok Borváros projekt kulturális és turisztikai fejlesztése.

A Képző- és Iparművészeti Közalapítvány a XXII. Kerület Kultúrájáért civil szervezet gondozásában az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásaiból 2012. tavaszára megvalósuló projekt keretében idegenforgalmi és kulturális központot alakítanak ki. A projektnek a Záborszky Pincészet ad otthont. A beruházás egyik legfontosabb értéke és egyben érdekessége, hogy a jelenleg használaton kívüli egykori pinceágak új funkciót kapnak a Budafoki Borváros építése során. Látogathatóvá válik a pince fölötti Pestis-kápolna is.

Túl a tervezésen – megkezdődött a kivitelezés

Komoly mérföldkövéhez érkezett a Borváros projekt. Bár még nem látogatható a borskanzen, és nem kézzelfoghatóak az egyes attrakciói, azonban a korábbiakban csak elképzelésekben létező látványtervek lassan megelevenednek – életre kel a földalatti város. Az alapkőletétellel párhuzamosan elindult a kivitelezés is. Borutca, pince-homlokzatok, autentikus szőlőhegyi kápolna, pestiskápolna, Budafok korabeli utcaképe, muzeális, faragott hordósor, a borászathoz kapcsolódó mesterségek és gyermekjátszóház – csak hogy néhányat említsünk a készülő látványosságok közül.

A komoly építészettörténeti és néprajzi szakirodalmi feltáró munkát igénylő tervezés során az adott borvidék legjellemzőbb pincehomlokzatait és karakteres elemeit összegyűjtötték, majd tíz olyan portát választottak ki, melyek egymástól is eltérő módon viselik magukon a helyi tájépítészet meghatározó jegyeit.

Középpontban a bor

Budafok életének, sőt a település megalakulásának középpontjában a bor áll. Borászati hagyományai egészen a római korig nyúlnak vissza, és az Árpád-házi királyok idején is számottevő szőlőtermesztés folyt a Borhegyen. Kezdetben a bortermelés határozta meg a település mindennapjait, aminek köszönhetően az 1800-as évek végére már több mint 300 borospince működött Budafokon. A sokak által 100-120 kilométer hosszúra becsült pincerendszer a borászat mellett otthont adott a pezsgő- és konyakgyártásnak is, majd a XIX. században a borkereskedelemé lett a főszerep.

A borkereskedők az egykori Promontor pince labirintusaiban tárolták boraikat, így Budafok a főváros, az ország és Közép-Európa borkereskedelmének központja lett. Nem véletlen tehát, hogy a kerület a múlt században a magyar bortermelés- és kereskedelem vitathatatlan fellegvára volt, és ma is számos nemzetközi díjnyertes bor- és pezsgőkészítő pincészet otthona. A borászati hagyományok elismeréseként Budafok 1987 óta viseli a „Szőlő és bor városa” megtisztelő címet.

Az elnyert uniós társfinanszírozású turisztikai pályázat jóvoltából lehetőség nyílik arra, hogy Budafok a jövőben a komoly helyi borászati hagyományokra és tradíciókra építve a borturizmusra koncentráljon. A fővárosban Budafokon van egyedül lehetőség arra, hogy harmonikus, természetközeli környezetben borozzunk – a bécsi, grinzingi mintára.

Megvalósuló álmok – első lépcső a tervezés

A részben európai uniós forrásokból támogatott Borváros projekt megvalósításáért a Képző- és Iparművészeti Közalapítvány a XXII. Kerület Kultúrájáért civil szervezet felelős. Dr. Feledy Balázs a közalapítvány kuratóriumának elnöke szerint a tervek nagyon impozánsak, hiteles másolatát adják az egyes borvidékek építészeti stílusának. A Borváros területén belül külön lehetőséget biztosítanak a későbbiekben arra, hogy a helyi művészek alkotásaikat bemutathassák a nagyközönség számára. Ezzel párhuzamosan a kézműves mesterségeket bemutató állandó kiállítás olyan hagyományokat jelenít meg, amelyek a mai fiatalok számára egyre inkább kuriózumnak számítanak.

Egy közel évtizedes álom és tervezgetés végre hamarosan valóságos testet ölt. Immár látható, hogy nem voltak hiábavalóak az erőfeszítések a helyi vállalkozók, civil szervezetek és az önkormányzat részéről. Mertek álmodni, és a cél már látható és kézzelfogható közelségbe került.

Helyi hagyományok, kulturális örökség és a projekthez kapcsolódó rendezvények

A turizmus fejlesztése mellett az uniós projekt másik fontos célkitűzése, hogy erősítse a helyi identitást, és szélesebb körben bemutassa és népszerűsítse a kerület hagyományait, kultúráját. Mindezért a Borváros projekt megvalósításával párhuzamosan a pince területén több kisebb rendezvényt szerveznek, amelyek nem csak a kerület bor- és pezsgőkultúrájához kapcsolódnak, hanem aktív szerepet és bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a helyi civil szerveződéseknek, valamint a kerület képző- és iparművészei, zenészei számára. A szervezők szándékai szerint a „Borvárosi Jeles Napok” rendezvényei méltó módon felelevenítik a kerület hagyományait, valamint a Budafok Borváros projektnek köszönhetően megőrzik és bemutatják épített kulturális örökségünket.

Bővebb információ: www.borvaros.hu