Erről csütörtökön maga tájékoztatta az MTI-t. Tétényi Éva (független) később közleményben tudatta: jogi lépéseket tesz, ha nyilvánosságra kerül az a kép- és hanganyag, amelyet a részvételével a napokban tartott helyi stúdióbeszélgetés után a hozzájárulása nélkül, vágóképként rögzítettek.

A polgármester elmondta: a kormánybiztos kijelölését célzó kéréséről szerdán e-mailben értesítette Orbán Viktor kormányfőt és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest, csütörtökön pedig hivatalos levélben is megkeresi őket.

„A helyi Fidesz durva támadásaival szemben csak egy, a kormánypárt által kijelölt külső mediátor jelenthet védelmet. A település érdekében a béke helyreállítása az első, ezt az elmúlt kilenc hónapban nem sikerült elérni, ezért Orbán Viktor személyes közbelépése hozhat gyors eredményt” – fogalmazott a város vezetője.

A polgármester úgy véli, ha egy külső személy az önkormányzatiságot nem korlátozva nem tud közvetíteni a közte és a testület kétharmadát adó Fidesz-frakció között, akkor marad a működésképtelenség és a képviselő-testület feloszlatása.

Tétényi Éva az MTI kérdésére azt mondta: olyan eseményeket ért „a Fidesz durva támadásai” kifejezés alatt, mint a frakció csütörtökre meghirdetett budapesti sajtótájékoztatója, amelynek a meghívója szerint ő azt állította, hogy „egyenként kéne megverni a fideszes képviselőket”.

A polgármester hozzátette, hogy az idézett kifejezés a helyi televízióban hangozhatott el, ahol stúdióbeszélgetést folytatott Steindl Balázs frakcióvezetővel, majd a felvétel után magánbeszélgetésként, a tévévitát folytatva emlékei szerint úgy fogalmazott: „lehet, Balázs, hogy titeket tényleg meg kell verni, hogy észhez térjetek, mert ez így nem mehet tovább”.

A helyi Fidesz-frakció képviseletében Bánhidi Vajk az MTI-nek elmondta, hogy ők a kormánybiztos ügyéről hivatalosan nem kaptak tájékoztatást. Közölte, hogy a képviselő-testület délután hat órakor zárt ülést tart, egyetlen napirendi pontként az adósságrendezéssel kapcsolatos ügyekkel foglalkoznak, de a kezdeményezésről tájékoztatást kérnek a polgármestertől.

Tétényi Éva később közleményt adott ki, amelyben azt írta: tudomására jutott, hogy a Régió Televízió Esztergom stúdiójában július 8-án délelőtt készült stúdióbeszélgetés után a vágóképeket rögzítették, majd a kép- és hanganyagot harmadik személynek kiadták.

„A hozzájárulásom nélkül készült felvétel bármely részével kapcsolatban, amennyiben nyilvánosságra kerül, kénytelen leszek megtenni a szükséges jogi lépéseket. Az esetleges súlyos törvénysértésért a kereskedelmi televízió tulajdonosa a felelős, akit jelentős nemvagyoni kártérítésre fogok perelni abban az esetben, ha a tudtom és engedélyem nélkül készült hang- és képanyag nyilvánosságra kerül” – írta a polgármester.

(MTI)