Tatárszentgyörgyön egyre többen beszélnek arról, hogy a hétfői gyilkosságban mást ölték meg, mint akin valójában bosszút akartak állni. A falubeliek szerint az áldozat családjának több tagja került bűnbandába, és a leszámolás okát itt kell keresni.

Rádiónknak a következőket nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő tatárszentgyörgyi lakos. A beszélgetést szó szerint közöljük.

– Hát itten nagy tétek vannak, ezek benne vótak.., jaj, de nem merem mondani! Tele van a falu vele, csak nem merünk szólni.

– Mivel van tele a falu?

– Hát hogy ezek hogy éltek, ezek állandóan raboltak.

– A Csorba család?

– Igen, és a polgármester asszony sem mer megszólalni. Akik itt születtek, azokkal semmi gond nincs. Laknak itt az utcámban, 4 vagy 5 család, semmi baj nincs velük, cigányok.

– Azt mondja, hogy más halt meg…

– Mint akinek kellett volna.

– Kinek kellett volna ön szerint?

– Hát az apjának. Ezek bűnözők! Börtönbe voltak. Viszont az se, aki meghalt, így mondják..

– Csorba Róbert?

– Igen, az se talán, hanem annak az édesapja, meg a Csorba Tibor. Ezek unokatestvérek, együtt jártak rabolni.

A kissé kuszának látszó információkból, az rajzolódik ki, hogy a korábban békés faluba olyanok költöztek, akik többször összetűzésbe kerültek a törvénnyel. Hozzájuk csatlakozhatott a Cs. család néhány tagja, de nem az áldozat.

Tatárszentgyörgy polgármestere, Berente Imréné a belháborút feltételezésnek tartja.

– Én is hallottam már, hogy talán itt más volt a célpont, és én azt hiszem, hogy ez a sokadik találgatás egyike. Szentgyörgyi vagyok, itt születtem, ezek az emberek is itt nőttek föl, én nem tudom, hogy tőlük annyira rettegni kelljen. Nézze az, hogy ők mennyi bűncselekményben voltak benne, vagy ki volt benne bűncselekményben, erről nekem meg még információm sincs.

– Ez hogy lehet, Ön a polgármester?

– Hát persze, de a polgármester se tud mindent. De én még mindig azt állítom, hogy ez nem belső viszálykodás és személyre szóló merénylet volt, az én meggyőződésem az, hogy mi egy országos bűnszervezet következő állomása voltunk. A faluvezető verziója már eddig is szerepelt a lehetséges indítékok között, így a személyes bosszú, a politikai szándék vagy az uzsora.

-A Nemzeti Nyomozó Iroda a feltételezésekről nem nyilatkozik, egyelőre további adatokat gyűjt – mondta kérdésünkre Bartha László szóvivő. Megvárjuk a szakértői véleményeket, és utána, hogy legyen egy pontos képünk az egészről, addig felesleges lenne. Amit viszont már most tudni a nyomozásról: a gyilkosok ugyanolyan kaliberű vadászfegyvert használtak, mint a tavaly novemberi vérengzéskor Nagycsécsén, és már három gyanúsítottat keresnek.

A nyomozóiroda újabb tanúkat kutat fel és hallgat ki, illetve megpróbálja rögzíteni a nyomokat a gyilkosság helyszínén – már amennyi maradt az órákon át lezáratlan területen. Az országos rendőrfőkapitány a tűzoltókra és a kiérkező ügyeletes orvosra hárította e felelősséget, amiért a rendőrök csak második kiérkezésükkor vizsgálták a gyilkosság lehetőséget.

Ám azóta kiderült, Bencze József egyik állítása sem fedte a valóságot: a tűzoltók nem zárták ki a szándékos gyújtogatás lehetőségét, a ügyeletes orvos jelentése pedig nem füstmérgezést állapított meg, hanem rendkívüli halálokot, amibe a gyilkosság is beletartozik.

-A Pest Megyei Rendőrkapitányság belső vizsgálatot indított, de egyelőre nem nyilatkoznak – mondta Bényi Mónika sajtóügyeletes.

A tatárszentgyörgyi áldozatok családja feljelenti a rendőrséget. Felelősnek tartják a tűzoltókat és a mentősöket is, amiért nem derült ki azonnal, mi történhetett valójában. A család szerint a hatóságok megpróbálták eltussolni a gyilkosságot.

(Lánchíd Rádió)