Az OMSZ 80-90 százalékban jelzett a tűzijáték idejére esőt, nagy széllökéseket, de egyik sem következett be – írta a lap.

Hirdetés

A cikkben felidézik: szombaton kora reggel, a tisztavatás után az OMSZ többek között azt közölte, hogy több alkalommal is záporok, zivatarok érhetik el Budapestet, a zivatarok jellemző kísérő jelensége felhőszakadás lehet, a jégeső és a viharos széllökések kevésbé lesznek jellemzőek.

Az OMSZ még az operatív törzs döntése előtt, – amelynek döntését 13 óra után közölték – többek között ezt írta: „az esti órákig több hullámban várható további konvektív (záporos, zivataros) csapadék kialakulása a főváros környékén”, a legerősebb széllökések erőssége 25-30kilométer/óra között valószínű.

Ezután döntött úgy az operatív törzs, hogy elhalasztják a szombat estére tervezett tűzijátékot – idézi fel az Origó.

Korábban írtuk

„Nem is tehetett mást, hiszen a legfontosabb az emberek biztonsága – elég emlékezni a Gyurcsány-kormány 2006-os tűzijátékára, amikor az óriási viharban megtartották, öt ember meghalt, és többszázan megsérültek” – állapítja meg a cikk szerzője.

Szombaton az OMSZ még további figyelmeztetéseket is küldött, habár késő estére teljesen világossá vált, hogy az előrejelzett vihar nem érkezik meg. Azaz, még néhány órával a tüzijáték előtt is az OMSZ esőt és vihart jósolt.

„Azonban nem jött vihar, nem jött eső, viszont az OMSZ téves előrejelzése miatt a tűzijátékot el kellett egy héttel halasztani” – áll az Origo.hu cikkében.