Fotó: MTI/Vatikáni Média
Hirdetés

Orbán Viktor első hivatalos útját tette meg az országgyűlési választás óta, amikor április 21-én délelőtt 11 órakor fogadta őt Ferenc pápa az Apostoli Palotában berendezett dolgozószobájában. A félórásra tervezett találkozó végül 40 percig tartott. A látogatás előtt a miniszterelnök feleségével, Lévai Anikóval és helyettesével, Semjén Zsolttal, valamint a szentszéki nagykövettel, Habsburg-Lotharingiai Eduárddal vett részt a Szent Péter-bazilika Szent József-oltáránál megtartott szentmisén, amelyet olasz nyelven óránként tartanak a templomba látogató zarándokoknak.

– A magyar történelem logikájából az következik, hogy Magyarország megkülönböztetett módon tekintsen a kereszténység központjára: a Vatikánra és a Szentatyára – indokolta az ötödik kormányalakítása előtt megtartott szentszéki látogatását Orbán Viktor a közmédiának.

A találkozón szóba került az is, hogy népességarányosan Magyarország fogadta be a legtöbb menekültet Ukrajnából, sőt menedéket adott azoknak a nem ukrán diákoknak is, akik keleti szomszédunknál tanultak, és most valószínűleg hazánkban folytathatják majd tanulmányaikat. „Minden idők legnagyobb humanitárius akcióját bonyolítjuk le. Ez elismerést és tiszteletet vált ki mindenhol a világban” – hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve: ezt a Szentatya is megemlítette, és arra biztatta, hogy e jó szokásunkat ne adjuk fel.

A tárgyalás végén bevezették a terembe Orbán Viktor feleségét és kíséretét, majd sor került a kölcsönös ajándékozásra. A Vatican News tudósítása szerint a magyar miniszterelnök egy 1750-ben nyomtatott angol–latin nyelvű nagyheti imakönyvet ajándékozott Ferenc pápának, továbbá egy kötetet Bartók Béláról, egy másikat pedig az ő műveivel. „Minthogy a magyar nyelvet rajtunk kívül kevesen beszélik, ezért magyar zenét hoztam ajándékba, mert aki ezt hallgatja, az megérti a szívünket” – mutatta be a különleges CD-sorozatot Orbán Viktor a pápának, aki elégedetten nyugtázta: „Bela Bartok.”

Korábban írtuk

Fotó: MTI/Vatikáni Média

A Szentatya a maga átadásakor külön magyarázattal szolgált, amikor jobbját rátette egy tányér nagyságú kerek bronz­plakettre:

– Ezt a domborművet én magam választottam önnek a Vatikán műhelyéből. Szent Mártont ábrázolja, aki egyébként magyar ember. Jó, tudom, Pannónia római provincia volt, de mégis, ti Szent Márton népe vagytok. Ez a kettévágott és a szegény vállára terített köntös pedig az a szolgálat, amelyet értük tesztek. Az a szegény pedig azt a félmillió menekültet jelenti, akiket most befogadtatok.

– A béke világnapjára írt idei üzenetemet ma reggel dedikáltam önnek – mutatott a Szentatya a pecsét melletti aláírására. Ezenkívül a pápa vendégének ajándékozta az Abu-Dzabiban 2019-ban aláírt, az emberi testvériségről szóló dokumentumot, illetve a világjárvány miatt 2020. március 27-án a Szent Péter téren tartott emlékezetes Statio Orbist, amely a Vatikáni Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

– Mi mindannyian azt gondoljuk itt Rómában, a Vatikánban is és Budapesten is, hogy korunk legfontosabb közössége a család. Ez a végső mentsvár és a végső menedék a modern ember számára, ezért minden erőnket annak érdekében kell mozgósítani, hogy ezt a közösséget, a modern kor legfontosabb emberi közösségét, a családot megvédjük és megerősítsük, és ebben számíthatunk a Szentatyára – mondta a találkozót követően Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt is elárulta, a mostani találkozón hivatalosan is meghívta Ferenc pápát egy magyarországi látogatásra, amire „biztatóan pozitív” választ kapott. Amennyiben elfogadja az egyházfő a meghívást, ez lenne a negyedik pápalátogatás Magyarországon: 1991-ben és 1996-ban a később szentté avatott II. János Pál, 2021-ben pedig maga Ferenc pápa tisztelte meg jelenlétével hazánkat.