A Demokratikus Koalíció tiltakozik az ellen, hogy listázzák azokat a bírósági dolgozókat, akik részt vettek a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi érzékenyítő tréningjein.

Arató Gergely, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Fidesz „teli szájjal sorosozva” akarja lebontani a jogállamiság, a független igazságszolgáltatás utolsó bástyáját, a bíróságokat. A kormány a következő hetekben és hónapokban minden olyan bírót Soros-ügynöknek fog bélyegezni, aki nem kötődik az „állampárthoz”, és nem a számára megfelelő ítéletet hozza – vélte.

A politikus szerint az ország ezzel visszatér a rendszerváltozás előtti időszakba, amikor a bíróságok politikai megrendeléseket teljesítettek és nem jogot szolgáltattak.

Hollik István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője szombaton sajtótájékoztatón bírálta, hogy „a Helsinki Bizottság olyan bevándorláspárti érzékenyítő tréningeket tart, amelyek egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy a migránsok szemszögéből, az ő érdekeiket képviselve érzékenyítsék a bíróságok dolgozóit”.