„A Magyar Nemzeti Médiaszövetség rendkívül aggasztónak ítéli a Fekete-Győr András Facebook-oldalára feltöltött videóban elhangzott fenyegetést, mely szerint az ellenzéki politikus eltiltaná a foglalkozásuk gyakorlásától azokat az újságírókat, akiket ő propagandistának ítél” – áll a közleményben.

Hirdetés

A LENIN-FIÚ TEMPÓ FOLYTATÓDIK! Felháborító, hogy Fekete-Győr András, a Momentum elnöke nyíltan fenyegethet patrióta…

Posted by Rákay Philip on Saturday, March 13, 2021

Hozzáteszik: meglátásuk szerint az elhangzott fenyegetést csak még súlyosabbá teszi, hogy annak megfogalmazója nem egyszerűen egy ellenzéki párt, a Momentum elnöke, hanem pártjának miniszterelnök-jelöltje is,

aki ráadásul nem először ragadtatja magát a sajtó ellen erőszakot ígérő fellépésre.

„Emlékeztetni szeretnénk arra, hogy Fekete-Győr Andrásnak az Origo szerkesztőségében 2017-ben tett kéretlen, az újságírók zaklatására is kiterjedő látogatása sajnos már megfelelő előképe annak, amit most kilátásba helyezett” – teszik hozzá.

A propagandisták politikusok

Propagandistáknál jártunk, hátha van még lelkiismeretük.

Posted by Momentum Mozgalom on Thursday, May 18, 2017

„A szakmánk nevében így most elvárjuk Fekete-Győr Andrástól: nevezze meg, mely pártokhoz tartozó, mely politikustársaival folytatott diskurzusa során keveredett vitába erről az általa radikálisnak nevezett megoldási javaslatáról. Mint fogalmazott, ő ezzel a nézetével radikálisabb volt, mint a többség. Szeretnénk tudni, hogy milyen pártpolitikai közegben alakult ki az általa képviselt radikális kisebbségnek és a többségnek a véleménykülönbsége. A szakmánkat ért fenyegetés hallatán szeretnénk pontosan azonosítani a lehetséges veszélyforrást: ezért tudnunk kell, hogy ez a radikális kisebbség a Momentumon belül vagy a teljes baloldali összefogáson belül értendő-e.”

A szervezet felszólítja Fekete-Győr Andrást, nevezze meg: kik tartoznak a többséghez, s kik tartoznak a radikális kisebbséghez ebben a kérdésben.

„Felszólítjuk Fekete-Győr Andrást arra, hogy tárja a nyilvánosság elé: folyik-e az újságírók listázása, propagandistának nyilvánítása a pártjában és a pártja részvételével formálódó ellenzéki összefogás politikai programjának megalkotásában.”

Erre a fenyegetésre reagálva a Magyar Nemzeti Médiaszövetség határozottan elutasítja a propagandista szó használatát is kollégáikra nézve.

„Véleményünk szerint ugyanis addig nem lesz béke az újságírótársadalomban, amíg a szuverén módon vállalt nézetek képviseletét engedjük propagandamunkának nevezni, a markáns véleményükkel kiálló kollégáinkat pedig a politikusok által meghurcoltatni, egzisztenciálisan is fenyegetni” – írják.

„Súlyosan sértő az a megközelítés a szakmánkra nézve, amely mögött az a feltételezés húzódik meg, hogy bárki bármit képviseljen, az ne a saját véleményének a kifejezése legyen, hanem propagandamunka folytatásának minősüljön.

Az a fenyegetés pedig az egész szakmánkra nézve veszélyes precedenst teremt, hogy bárkit akadályozni kíván az újságírói hivatása gyakorlásában egy ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje.”

Korábban írtuk


Felhívnak ezért mindenkit a médiaszakmában és a médiaszakmán kívül is arra, hogy emelje fel a szavát ez ellen a megengedhetetlen megszólalás ellen.

„Felhívunk továbbá mindenkit a Fekete-Győr András által ebben a kérdésben többségi álláspontot képviselőknek nevezettek közül – legyenek azok akár a Momentum, akár a baloldali összefogás politikusai –, hogy hallassák a hangjukat, szólaljanak fel a nyilvánosság előtt is a Fekete-Győr András által képviselt radikális nézetek ellen. Erre már csak azért is nagy szükség van mielőbb, mert épp holnap, március 15. nemzeti ünnepén, immár hagyományosan a sajtószabadságot is ünnepeljük” – fogalmaz a közlemény, hozzátéve, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség álláspontja szerint éppen az ünnep közelgése miatt nem tűr halasztást ez a tisztázó megszólalás.