Nő az egyetértők aránya

2001 óta vizsgálja a dohányzás korlátozásának támogatottságát az amerikaiak körében a Gallup. A társadalomkutató friss felmérése szerint az elmúlt évtizedben első alkalommal mértek többségi egyetértést. A lekérdezés szerint jelenleg az amerikaiak mintegy 59 százaléka értene egyet azzal, ha nyilvános helyeken tilos lenne a dohányzás. 2001-ben ez az arány még 39 százalék volt, az utolsó, 2007-es lekérdezés során hasonló, 40 százalékos arányt mértek.

Az Egyesült Államok 27 államában, valamint a fővárosban van érvényben a dohányzást korlátozó jogszabály.

Korlátozzák, de ne tiltsák

A korlátozó intézkedések jelentős támogatottsága ellenére a dohányzás teljes körű tiltásának gondolata már kevéssé népszerű a helyiek körében. A kutatás szerint a válaszadók 19 százaléka helyeselné, ha a cigarettát illegális terméknek minősítenék, és teljes körűen tiltanák a dohányzást. Erre a kérdéskörre első alkalommal egy 1990-es felmérés során kérdeztek rá a kutatók, akkor 14 százalékos támogatást mutattak ki.

Stabil a dohányosok aránya

A Gallup szerint a dohányzó amerikaiak aránya nem mutat jelentős változást az elmúlt öt évben. A friss lekérdezés során 22 százalék ismerte el, hogy dohányzik, míg ez az arány 2007-ben 25 százalék volt. A kutatócég szerint az elmúlt évtizedekben csökkent a dohányosok száma: a II. világháború idején 30-40 százalékra becsülték a lakosságnak ezen részét, míg a legnagyobb arányt, 1954-ben 45 százalékkal mérték.

(Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél)