A média teljes kizárásával kezdődött meg az MSZP rendkívüli frakcióülése a miniszterelnök köztisztasági csomagjáról a képviselői irodaház első emeletén. Bár a részvétel kötelező, több képviselő nem ment el, mert nem kívántak részt venni a „bohózatban”.

A Hír Tv úgy értesült, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már reggel 9 óra óta a helyszínen tartózkodik.

A hírTV helyszíni tudósítója látta megérkezni a helyszínre Szanyi Tibort, Takács Albertet, Botka Lászlót, Kapolyi Lászlót, Horváth Csabát, Hiller Istvánt és Arató Gergelyt. Botka László elmondása szerint közeledtek az álláspontok, de minden a mai rendkívüli frakcióülésen dől majd el. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes támogatja az önálló képviselőséget, de véleménye szerint ezt nagyon jól ki kell dolgozni ugyanis muszáj, hogy az önkormányzatiság is érvényesüljön.

Karsai József országgyűlési képviselőt a hírTV tudósítója Losonczi Kata érte el telefonon, hiszen ő nem jelent meg a frakcióülésen. A polgármester a kialakult helyzetről kijelentette, hogy szerinte ez nem demokrácia. Egy magára valamit is adó képviselő nem megy el egy ilyen megbeszélésre, ahol a miniszterelnök már mindent eldöntött és csak közli döntéseit.

A kormányfő számolt pártja önkormányzati lobbijának ellenállásával a csomag népszavazási kezdeményezésénél. Erre lehet következtetni abból, hogy az Index internetes újság értesülése szerint a miniszterelnök egyik főtanácsadója – magánszemélyként – a referendum bejelentésének napján benyújtotta az OVB-nek a hétpontos programot, 13 kérdés formájában.

A kormányfő egyébként a parlamenti pártoknak azt mondta, a népszavazást nem magánszemély, hanem az MSZP képviselői kezdeményezik majd, de csak akkor, ha az ellenzék nem szavazza meg a tisztasági csomag kétharmados pontjait.

Gyurcsány Ferenc nem kommentálta az Index értesülését a 13 pontról a Népszabadságnak adott interjújában. Ugyanakkor kibővítette 7 pontos tisztasági csomagját a Fidesz népszavazási javaslatával. Nyolcadik pontnak beemelte a legnagyobb ellenzéki párt három, a kormánytagok anyagi viszonyainak átláthatóságára vonatkozó népszavazási kezdeményezését. Ezekből hétfőre önálló törvénymódosítási javaslatot készítenek. A kormányfő egyébként bízik abban, hogy az MSZP-frakció mai ülésén támogatja a közélet megtisztítását célzó csomagját.

(hírTV)