Az MJVSZ elnöke, Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármestere szerdán a somogyi vármegyeszékhelyen a témában tartott sajtótájékoztatón felidézte: az orosz-ukrán háborúval összefüggő uniós szankciós politika megváltoztatását és azt kérte a bizottság elnökétől, hogy tegyék elérhetővé a felzárkózási és helyreállítási alap magyar polgárokat is megillető forrásait.

Hirdetés

A kérések az elmúlt három évtizedet tekintve példás összefogást eredményeztek, az azokat megfogalmazó levélhez a magyarországi települések mintegy 80 százaléka, több mint 2500 önkormányzat csatlakozott – emlékeztetett.

Jelezte: a levél mellett kiálló polgármesterek, önkormányzatok 7 millió embert képviselnek, ennyien kértek segítséget a szankciók okozta magas árak csökkentésében.

Tiszteletlenség, hogy Ursula von der Leyen fél év elteltével válaszolt, a levelének tartalma elszomorító és felháborító, mert semmibe veszi 7 millió ember akaratát, az őket képviselő önkormányzatok véleményét – mondta.

Korábban írtuk

Szita Károly szavai szerint az Európai Bizottság elnökének válaszában az áll, hogy „Brüsszel szerint a szankciók jók, azokat fenn akarják tartani, és megértik ugyan a jelenlegi magas energiaárakkal kapcsolatos aggályainkat”, de ezt a problémát „oldjuk meg mi magunk”.

„Ez több mint cinikus, mert a baj okozói nem mi vagyunk, hanem kaptuk, viszont az elszenvedői a városokban és a falvakban élő magyar állampolgárok” – fogalmazott az MJVSZ elnöke.

Úgy vélte, „mára kiderült, Brüsszelre nem számíthatunk”. Egyúttal köszönetét fejezte ki a magyar kormány együttműködéséért és támogatásért, ennek eredményeként a magyar önkormányzatok több tízmilliárd forint támogatást kaptak, és át tudták vészelni a szankciók okozta energiaválság legnehezebb hónapjait.

„Továbbra is elszenvedői vagyunk a brüsszeli döntéseknek, mert mára világossá vált, hogy a szankciók nem érték el céljukat, hiszen a háborúnak nem vetettek véget, súlyos következményeiktől azonban mindannyian szenvedünk” – hangoztatta.

Leszögezte, az önkormányzatok a jövőben is mindent megtesznek azért, hogy mentesítsék polgáraikat a szankciós politika negatív hatásaitól. „Csak magunkra számíthatunk, ezért most még nagyobb önkormányzati összefogásra van szükség” – jelentette ki, hozzáfűzve: „a falvainkban és a városainkban élők békét, nyugodt életet szeretnének”.