Hirdetés

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a Thália Színházban beszélt arról, hogy a színház felújítására önmagában egymilliárd forintot költött az állam, de a működtetésre is sok pénzt áldoz.

Az új törvény kimondja, hogy van állami működtetésű, önkormányzati működtetésű és vegyes működtetésű színházi forma, és ez utóbbi esetében meg kell egyeznie az államnak és a fenntartónak a működtetés feltételeiről – hangsúlyozta az államtitkár.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője arról beszélt, hogy a törvény garantálja azt, hogy a Gothár-ügyekhez hasonló eseteket mind kivizsgálják, az ilyesmi nem maradhat majd következmények nélkül.

Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója kiemelte, az újtól nem kell félni, az újat meg kell próbálni.

„Ebben a szakmában, a filmes részében, amikor a Magyar Mozgókép Közalapítvány megszűnt, és megalakult helyette egy új rendszer, én ugyanezt a hüppögést és ugyanezt a pánikkeltést éltem végig akkor is. Majd bebizonyította az új rendszer, hogy sokkal jobb, mint a régi, és a végén a legnagyobb rajongói azok lettek, akik a legelején a legjobban kritizálták. Én azt gondolom, hogy ez a törvényjavaslat is azt szolgálja, hogy tudjon működni ez a rendszer. És ha ez a rendszer tisztességesen, egy párbeszéd útján működik, akkor mindenki jobban fog járni. Itt nem a hatalmi pozíciók megtartása, hanem egy tisztességes színházi lét a cél, és az a tét”

– fogalmazott Kálomista Gábor.