Hirdetés

Müller Cecília elmondta: az idősek védelmében az ország 1035 gondozó intézményében elrendelt járványügyi ellenőrzés folyamatos lesz, a vizsgálatok első adatai a héten érkeznek meg. Először a nagyobb, többszáz fős intézményeket ellenőrzik, ahol nagyobb a fertőzés továbbadásának lehetősége.

Mint mondta, az ellenőrzésnek ki kell terjednie arra, hogy az intézményekben végrehajtották-e az elrendelt intézkedéseket, biztosított-e az orvosi ellátás, megtörténtek-e az oktatások, adottak-e a személyi, tárgyi feltételek, betartják-e az előírt eljárásrendet. Hozzátette: felmérik az egyéni védőeszközzel ellátottságot, az ápolás teljes folyamatát. Kiemelte: ha hiányosságot tárnak fel, intézkednek, és azt kérte az intézményektől, működjenek együtt, hogy feltárhassák az esetleges problémákat.

Kiemelten figyelnek azokra a helyekre, ahol „probléma van”, ott a járványügyi szakértők jelen vannak, a Pesti úti idősotthon is kiemelt figyelmet kap – hangsúlyozta Müller Cecília. Jelezte: több vidéki és fővárosi idősotthonban is „felütötte a fejét” a koronavírus.

Beszámolt arról is, hogy országszerte hetek óta, több ütemben zajlik a kórházak felkészítése. A kórházak ágykapacitását azért kell tovább bővíteni, mert fel kell készülni a tömeges megbetegedésekre – ismertette.

Hozzátette: továbbra is a járványgörbe ellaposítása a cél, de fel kell készülni a tömeges megbetegedésekre, ekkorra pedig rendelkezésre kell állnia a szükséges ágyszámnak, egészségügyi személyzetnek, lélegeztetőgépnek. Kiemelte: ezek az intézkedések biztosítják, hogy akinek szüksége lesz egészségügyi ellátásra, ne maradjon ellátatlanul, és ne forduljon elő az, ami Európa egyes országaiban, hogy a betegek a folyosón fekszenek, mert nincs elég ellátóhely, személyzet és gép.

Müller Cecília megértést kért a kórházaktól és azoktól, akiknek a hozzátartozóit most hazaküldik. Hozzátette, a házi szociális ápolás, az otthoni szakápolási rendszer segítséget jelenthet ebben a helyzetben.

Elmondta, április 19-ére a 60 százalékos ágyfelszabadításból 50 százaléknak rendelkezésre kell állnia. Az egy megyében lévő kórházak a helyi sajátosságokat figyelembe véve dönthetnek arról, a szükséges ágyszámot milyen módon osztják meg egymás között.

A tisztifőorvos kiemelte: a kórházból nem minden beteget küldenek haza, erről a kezelőorvos, illetve szakmai konzílium dönt orvosi protokoll alapján. A hazabocsátás orvosszakmai döntés kell, hogy legyen – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy senki nem kerülhet úgy haza, hogy az egészségkárosodást okozzon neki.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, arra számítanak, hogy a járvány tetőzése után olyan ütemben fog csökkenni a megbetegedések száma, ahogyan emelkedett. Szólt arról is, hogy minden korosztályból vannak már gyógyultak és lélegeztetőgépről is kerülnek le betegek. A betegszám és a halálozás közötti kapcsolatra vonatkozó kérdésre azt mondta, Magyarország nem lépi túl az uniós átlagot, az alsó harmadában található a halálozások számát tekintve.

Elmondta azt is, jelenleg csak azokat viszik kórházba, akiknek olyan súlyos tüneteik vannak, hogy nem tudnak otthon maradni. Elmondása szerint nincs korlátozás abban, milyen tárgyat vihetnek be a kórházba, de célszerű evőeszközt, személyes használati tárgyakat és informatikai eszközöket bevinni.

A Demokrata kérdésére válaszolva szólt arról is, hogy ha valaki rosszul van, de nem szorul lélegeztetésre, akkor is kezelik, ennek protokollja meghatározott. Müller Cecília elmondta, az új koronavírussal fertőzöttek esetében már a megelőzés szakaszában, kezdeti tünetek során alkalmaznak valamilyen eljárást, oxigén-belélegeztetést, gyógyszeres terápiát, ezt a kezelőorvos dönti el.

Egy kérdésre válaszolva megerősítette, hogy távoktatás keretében oktatják az orvosokat az intenzív ápolásra szoruló betegekkel kapcsolatban.

A társasházak lakóitól, kezelőitől a fokozott takarítást, tisztítást javasolta, a naponta sokszor megfogott felületek – mint a korlát, lift, nyomógomb, bejárati kilincs, postaláda – fertőtlenítését emelte ki, valamint a padlóét, hipós vízzel.

A házi- vagy cérnakesztyűk használatával kapcsolatban azt mondta, ezek a nagyobb szennyeződéstől védenek, és az egészségügyben használt gumikesztyűk is csak addig védenek, amíg sértetlenek. Mint mondta, semmilyen kesztyű nem helyettesíti a gyakori alapos, szappanos kézmosást.

Egy kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: a rendelkezések egyértelműek, akinek életmentő műtétre, sürgős beavatkozásra van szüksége, amelynek elmaradása károsan befolyásolná egészségi állapotát, a beavatkozást el kell végezni. Ha mégsem végzik el, akkor a beteg az intézmény vezetőjéhez, a betegjogi képviselőhöz, végső soron a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordulhat.

Arra, hogy a gyógyszerrel, diétával kézben tartott cukorbetegek is veszélyeztetettek-e, azt mondta, aki betartja a diétáját, és még nincs szövődménye a betegségének, az valószínűleg nem tartozik a magas kockázatúak csoportjába.

A tisztifőorvos cáfolta azt a hírt, hogy leállt volna a véradás és vérhiány várható, egyúttal megköszönte a véradóknak, hogy ebben a nehéz helyzetben sem felejtenek el vért adni.

Az elmúlt 24 órában 1579-re nőtt a fertőzöttek száma, az elhunytak száma 134-re emelkedett, és 192-en gyógyultan távozhattak a kórházakból. Eddig több mint 37 ezer laborvizsgálatot végeztek el.