Fotó: MTI/Vajda János
Hirdetés

Dóka Imre közleményében azt írta, hogy a következő napokban a Tisza csongrád-csanádi szakaszán, Békés megyében a Kőrösök mentén, a Balaton és a Velencei-tó nádasaiban végeznek légi biológiai szúnyoglárva-gyérítést. A Duna mentén jelenleg kisebb tenyészőhelyek vannak, ezeket földi technológiával kezelik majd.

A héten a Duna mentén a főváros nyolc kerületében, a Csepel-sziget térségében, valamint Baja és Mohács környékén a kifejlett szúnyogokat irtják a szakemberek, a Dunakanyar néhány településén pedig a változékony, szeles időjárás miatt korábban elmaradt kezeléseket pótolják. Továbbá szervezett beavatkozásra van szükség az Ipoly mentén, a szolnoki régióban, Békés megye több településén, a Balatonnál, a Velencei-tónál és Fejér megye több pontján.

A közlemény szerint az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt nőtt a csípőszúnyoglárva-tenyészőhelyek száma. A Tiszán és mellékfolyóin levonuló kisebb árhullám a lakosságot nem veszélyezteti, de az ártéri elöntések ideális élőhelyet jelentenek a szúnyoglárváknak. Az árvízi szúnyogfajok úgynevezett tojásai a Tisza mentén milliószám várják, hogy kiöntsön a víz, ami után a meleg időben akár egy hét alatt képesek kifejlődni – tette hozzá.

Korábban írtuk

A szóvivőhelyettes kitért arra, hogy a kifejlett szúnyogok ellen kifejezetten lakóterületi, szabadtéri használatra engedélyezett irtószert használnak, amely emberekre, melegvérű állatokra, növényekre nem jelent veszélyt. A hatóanyag néhány óra alatt lebomlik, csak a területen lévő szúnyogokat pusztítja el.