Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Hirdetés

Novák Katalin a Kincs épületében tartott díjátadón hangsúlyozta, hogy soha nem volt ekkora igény a bölcsődékre, mint most. Hiába van másfélszer annyi, több mint 51 ezer férőhely Magyarországon, mint 2010-ben, ez sem elég – fűzte hozzá.

Kiemelte: a cél az, hogy 2022-re mindenkinek helyben, lakóhelyéhez vagy munkahelyéhez közel bölcsődei férőhelyet biztosítsanak. 2010-hez képest kétszer annyi településen működik bölcsőde, az üzemeltetésük, működtetésük pedig négyszer annyiba – évente 40 milliárd forintba – kerül – tudatta.

A bölcsődék építésénél, felújításánál, bővítésénél segítségre van szükség, a pályázat nyertes tervei pedig mintaként, segítségül szolgálhatnak a bölcsődei beruházásokat megrendelőknek – közölte az államtitkár.

Novák Katalin azt mondta, hogy a gyermekek biztonsága kiemelten fontos, erősítéséhez hozzájárul a bölcsődei férőhelyek bővítése, a finanszírozás emelése és a bölcsődei dolgozók erkölcsi és anyagi elismerésének javítása is.

György István közölte: a bölcsődei férőhelyek bővítése lehetővé teszi, hogy egyre több szülő állhasson újra munkába, ez pedig nemzetgazdasági és társadalompolitikai szempontból is fontos.

A Miniszterelnökség, az Emmi, a Lechner Tudásközpont és a Kincs által tavaly októberben meghirdetett pályázatra három kategóriában – új épület, meglévő intézmény bővítése, meglévő kockaház átalakítása – negyven pályaművet nyújtottak be. Ezek közül nyolctagú bizottság választotta ki a tizennyolc nyertes tervet, amelyeket a Kincs megvásárolt – ismertette a részleteket.

Hozzátette: a nyertes tervekből kiadványt állítanak össze, amelyet a bővítések során mintaként lehet használni.

A kormány családbarát politikája sok százezer családnak könnyíti meg az életét, és a magyar társadalom jövőjét is jó irányba tereli – mondta az államtitkár.

Fűrész Tünde kiemelte, a munka és a család összeegyeztetése nemcsak a családok, hanem a gazdaság és a társadalom szempontjából is cél.

Az elnök a Kincs kutatásait ismertetve elmondta, hogy a családvédelmi akcióterv hét pontja közül a bölcsődefejlesztés volt a legnépszerűbb: a kisgyermekes édesanyák 90 százaléka, a gyermekvállalási korban lévő magyarok – 18-45 év közöttiek – 84 százaléka egyetért a bölcsődék fejlesztésével.

A magyarok 86 százaléka szerint jó, ha két kereső van egy családban, az édesanyák 40 százaléka szerint pedig nem probléma, ha az anya a gyermek 2 éves korában visszamegy dolgozni – tette hozzá.

A nyertes pályaművek a bolcsodeotletpalyazat.hu honlapon tekinthetők meg.