Hazánkban a becslések szerint a felnőtt nők 32 százaléka, a felnőtt férfiak 46 százaléka dohányzik. A 15 évesnél idősebb népességben csaknem minden harmadik ember rabja ennek a szenvedélynek.

Minden ötödik hazai halálesetet a dohányzással összefüggő betegségek okoznak. Ez a veszteség körülbelül kétszer több mint ahányan alkoholizmus, öngyilkosság balesetek, erőszakos halál, kábítószer-fogyasztás és AIDS miatt összesen meghalnak az országban! A tüdőrák-halálozás 90-%-a, az idült légúti betegségekben bekövetkező halálozás 80%-a, az összes rosszindulatú daganatos halálozás egyharmada, a szív és érrendszeri halálozás negyede hozható összefüggésbe a dohányzással. A passzív dohányosokat is gyilkolja a cigarettafüst, egy esztendőben több mint 2500-an halnak ebbe bele.

Még riasztóbb, hogy csak Budapesten minden harmadik 3-6 éves gyermek (13 500-an) volt passzív dohányos az elmúlt esztendőben.

Az adatokból egyértelműen látható, hogy a dohányzás a magyarországi népegészségügyi katasztrófahelyzet egyik legfontosabb okozója – hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága. Mivel Magyarország népessége a születések számát tartósan meghaladó halálozások miatt a legújabb statisztikai adatok szerint tartósan 10 millió alá csökkenhet, ezért cselekednünk kell, most!

A dohányzás az elvesztett életévek mellett mérhetetlen gazdasági veszteségeket is okoz. Egyetlen év alatt több mint 5000 munkaképes férfit és 500 nőt rokkantosítottak, a dohányzás miatt megbetegedett emberek kezelése pedig felbecsülhetetlen ápolási és gyógyszerkiadásokat von maga után. Magyarország nemzeti össztermékének (GDP) 1,5-2%-a vész el évente a dohányzás miatt. Közgazdasági elemzések azt bizonyítják, hogy a dohányzás okozta közvetlen és közvetett költségek jelentősen meghaladják a dohányzásból származó jövedelmeket.

Nemzetközi példák egyértelműen mutatják, hogy a dohányzás okozta halálozás és betegségek ellen nem vagyunk tehetetlenek. A válasz egyszerű és olcsó. Csökkentenünk kell annak lehetőségét, hogy dohányfüstben dolgozzunk, dohányfüstben éljünk. Ezért a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága egyetért a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását kezdeményező önálló képviselői indítvánnyal, amelynek értelmében a jövőben zárt légtérben minden nyilvános helyen tilos lesz a dohányzás. A korlátozás az egész magyar lakosság egészségének védelmét szolgálja, beleértve a dohányzó és a nemdohányzó honfitársainkat is.

El kell oszlatnunk azt a hiedelmet, miszerint a dohányzás tiltása kedvezőtlen hatással van a vendéglátóiparra. A dohányzás tilalma Írországtól Szlovéniáig sehol a világon nem csökkentette vendéglátóipar bevételét, ez Magyarországon sem várható. Mindezek figyelembe vételével arra kérjük a Magyar Országgyűlésben ülő kormánypárti és ellenzéki képviselőket, hogy mindannyian szavazzanak IGEN-nel a benyújtott javaslatra – zárul a közlemény.