Hirdetés
Fotó: Demokrata/T. Szántó György
Az első Békemenet 2012 januárjában

Idézzük fel a leghitelesebb, mert az eseményekben a legerősebben érintett szemtanú, Orbán Viktor akkori szavait.

Úgy fogalmazott, ha nincs a januári Békemenet, könnyen lehet, hogy már nem ő a miniszterelnök, kormánya nem élte volna túl a támadásokat. Amint az Egy a haza – Békemenet 2012 című kötetben olvasható interjúban akkor elmondta, valóban elindult 2011 végén Magyarországgal szemben egy olyan támadás, amelytől bizonyos erők azt remélték, hogy „politikai változást kényszerít ki Magyarországon, beleértve ennek személyi konzekvenciáit is” – számolt be erről a könyv 2012. októberi bemutatója kapcsán az origo.hu.

Fotó: Demokrata/Vermes Tibor
Az első Békemenet 2012 januárjában

Ha nincs a Békemenet, ha nem állt volna sorompóba néhány százezer magyar, hogy világossá tegye, ragaszkodik ahhoz, hogy demokratikusan dőljenek el az ország dolgai, „akkor lehet, hogy valóban nem éltük volna túl ezt az időszakot. Ha a hagyományos diplomáciai szkander erőszabályai érvényesültek volna, és a közönség nem szállt volna be a mérkőzésbe az egyik fél oldalán, akkor könnyen lehet, hogy ezt az interjút tényleg egy másik miniszterelnöknek kellett volna adnia” – mondta.

A kormányfő az interjúban nem összeesküvésnek, hanem koordinált akciónak nevezte a támadásokat, amelyeket szerinte a kormány által okozott érdeksérelmek szültek.

„Hogy ez be fog következni, abban biztos voltam. Nagyon sok érdek sérült ugyanis. Leállítottuk a garantált piacokra rátelepedett külföldi vállalatok pénzszivattyúit, és emiatt e cégek tulajdonosainak, továbbá az európai bürokratáknak, spekulánsoknak és sok mindenkinek az érdeke sérült”.

Fotó: Demokrata/Somfai Sándor
Az első Békemenet 2012 januárjában

Figyelemre méltó, hogy Orbán Viktor már a tíz évvel ezelőtti interjúban elmondta mindazt, ami ma is érvényben van: „a globalizációnak vége”, azt a „regionalizáció” váltja fel.

„Szerintem nemzeti reneszánsz lesz” – fejtette ki, hozzáfűzve, hogy veszélyesnek tartaná, ha ez nem keresztény alapon jönne létre, ugyanis az európai nyugati civilizációban egyedül a kereszténység képes a nemzeti identitásokban rejlő konfliktuslehetőségeket tompítani, sőt előnyt kovácsolni belőlük.

„A kereszténység nélküli nemzeti reneszánsz Európában a harmadik birodalom meg Sztálin felé mutat. A nemzeti reneszánsz istentelen alapon borzalmas pusztítást hozhat a keresztény civilizációra” – mondta.

Tíz évvel később, egy sorsdöntő választás előtt már ez is elég indok, hogy március 15-én egy újabb, minden eddiginél hatalmasabb Békemenetre induljunk.

Fotó: archív
Az első Békemenet 2012 januárjában
Korábban írtuk