Fotó: MTI/Soós Lajos, archív, illusztráció

A kormány szeretne még jobb partnere lenni Budapestnek, ennek keretében Tarlós István főpolgármester közösen kidolgozna Budapest fejlesztésére egy tízéves átfogó koncepciót.

A kormány és a városvezetés szeretne közösen jelentősebb eredményeket felmutatni Budapesten a következő időszakban, az ehhez szükséges organizációs feltételek feljavultak – mondta Tarlós István főpolgármester szerda este az Inforádió Aréna című műsorában.

Tarlós István a kormány és a főváros között létrehozandó együttműködési struktúráról kifejtette: a főváros működtetésével kapcsolatos kérdésekhez az új struktúrában senki nem kíván hozzányúlni, továbbá a „kisebb lélegzetű” fejlesztések és felújítások maradnak a fővárosnál.

Az átfogó fejlesztéseket – amelyeket a nagyvárosokban az állam nélkül lehetetlen lebonyolítani, vagy az agglomerációt is érintik – az állam bonyolítja le, de a korábbiakhoz képest jelentősebb mértékben be kívánja vonni a fővárost – mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy kérik majd, hogy a főváros saját fejlesztéseiben is legyen együttműködés.

Tarlós István megismételte, hogy a miniszterelnök által a kormányban végrehajtott személyi változások az együttműködés feltételeit jelentős mértékben javítják.

Közölte azt is, Orbán Viktor kormányfőnek javasolni fogja, hogy kössenek közvetlen megállapodást a kidolgozandó tízéves fővárosi fejlesztési koncepcióról.

Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár a műsorban kijelentette: az átszervezés lényege, hogy a kormány „legyen jobb partnere a fővárosnak”.

Elmondta, a Fővárosi Közgyűlés által öt évvel ezelőtt elfogadott hosszú távú fejlesztési tervből indulnak majd ki az említett koncepció kidolgozásánál.

A műsorban a főpolgármestert kérdezték a BKK-ról. Tarlós István elmondta: bizonyos tapasztalatok alapján korábban úgy fogalmazott, hogy ebben a formájában nincs értelme. Közölte azt is, hogy a közbeszerzési céget még ebben a ciklusban át kell szervezni vagy meg kell szüntetni.