Miután vasárnapi évértékelőjében Gyurcsány Ferenc újra világossá tette, hogy a DK az egyetlen alternatíva a baloldalon, és amelynek elsődleges célja, hogy az „Orbán-kormány ellenfeleinek otthona” legyen, a Gulyás Márton-féle Partizán hétfőn interjút készített Molnár Csabával. Ebben a DK ügyvezető alelnöke, EP-képviselője, Gyurcsány egyik legfőbb bizalmasa eleve hibás ötletnek nevezte a 2021-es ellenzéki előválasztást, mondván: egy parlamenti választáson nincs jelentősége az egyéni képviselőjelöltek személyének, Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között döntöttek a választók. Molnár tagadta, hogy az előválasztás előtt a DK különalkut kötött volna a Jobbikkal. Állítása szerint ugyanakkor Karácsony Gergely sokáig azon dolgozott, hogy egy teljes politikai szövetség jöjjön létre a DK-val szemben, aki ezért a Momentum és az LMP mellett a Jobbikkal is tárgyalt erről. A DK azonban megneszelte, mire készülnek, és pár óra alatt megállapodott a Jakab Péter vezette Jobbikkal.

Hirdetés

Nekünk elemi érdekünk volt, hogy egy ilyen szövetség ellenünk ne tudjon létrejönni

– fogalmazott a DK alelnöke, aki szerint mindennek ugyanakkor nem volt hatása a későbbi választási eredményre.

Ezután következett az interjú legérdekesebb része, amikor a baloldal negyedik kétharmados vereségének okairól volt szó, és amellyel kapcsolatban Molnár Csaba azt fejtegette: az ellenzék 2010 óta lassan szinte mindent kipróbált már, kivéve egyet.

Azt, ami egyébként győzelemre vezetett 2002-ben és 2006-ban, hogy legyen egy domináns párt. Erre készül most a DK, amely ezért alakított árnyékkormányt Dobrev Klára vezetésével

– fogalmazott Molnár, aki szerint nem gátolja a DK érvényesülését, hogy Gyurcsány évek óta, minden felmérés szerint az ország legelutasítottabb politikusa. „A magyar demokrácia […] pártelvű és nem személyi elvű. Egy politikus jóságát és politikai befolyását, erejét nem a személyes népszerűsége méri” a parlamentáris rendszerekben, hanem a pártjának a támogatottsága” – magyarázta Gyurcsány bizalmasa. Példaként Dávid Ibolyát és Karácsony Gergelyt említette, akik hiába számítanak népszerűnek a felmérések szerint, a pártjuk támogatottsága nagyon alacsony.

Korábban írtuk

Molnár Csaba egy domináns baloldali pártra vonatkozó felvetése már csak azért is fontos, mert az megegyezik Gyurcsány Ferenc 2014-ben, az önkormányzati választások előtt a Népszabadságban közzétett elképzelésével, miszerint egy egységes Demokrata Pártot kellene létrehozni az Orbán-rendszer ellen.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.