Fotó: MTI/Marjai János, Archív
Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) volt elnöke egy budapesti konferencián 2016. május 27-én
Hirdetés

Kuncze Gábor volt belügyminisztert, az SZDSZ egykori elnökét és Friderikusz Sándor televíziós műsorvezetőt is meghallgatta tanúként kedden a bíróság a Fenyő János meggyilkolása kapcsán Gyárfás Tamással szemben indult büntetőperben – számol be a Mandiner.

A volt tárcavezetőt a Fővárosi Törvényszék azzal az a 120 oldalas, a Nap TV egykori tulajdonosának gazdasági visszaéléseiről szóló iratokat tartalmazó dossziéval kapcsolatban idézte be, amelyet Fenyő adott oda állítólag a belügyminiszternek, a két médiavállalkozó konfliktusának idején, 1997-ben. A Fehér könyvként elhíresült rejtélyes iratokról a médiamogul bizalmasa, pszichológusa, Perczel Tamás beszélt egy dokumentumfilmben. Perczel állítása szerint Horn Gyula akkori szocialista miniszterelnök és Kuncze is tisztában volt a Gyárfás és Fenyő közötti háborúról.

Az iratok állítólag eljutottak a 2016-ban elhunyt Kiss Ernőhöz, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság akkori vezetőjéhez is. A volt belügyminiszter kedden a bíróságon azt mondta, tudott arról, hogy Fenyő és Gyárfás között konfliktus van, de arról nem, hogy akkoriban Horn Gyula miniszterelnök megpróbálta volna kibékíteni a feleket – ismerteti a portál.

Kuncze Gábor azt is többször hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem érdekelte a konfliktus. Azt is elmondta, hogy egyik fél sem kérte tőle, hogy tegyen bármilyen lépést az ügyben. Kuncze Gábor határozottan tagadta, hogy közvetve vagy közvetett módon bármilyen dossziét átvett volna Fenyőtől vagy esetleg a médiamogul megbízottjától.

Póta Péter bíró ennek kapcsán felolvasta Friderikusz Sándor vallomását, amely szerint 1996 decemberében a „Másképpen beszélgetek” című műsor végén – amelyben Kuncze Gábor volt a vendég – Fenyő odaviharzott Kunczéhoz, és a kezébe akarta nyomni a dossziét, de ezt a belügyminiszter elutasította – számol be a Mandiner.

Arra is emlékezett, hogy Kuncze Gábor határozottan elutasította az irat átvételét. Friderikusz azt nem tudta, hogy mi van a dossziéban. A tanúvallomások szerint Fenyő később sofőrjén keresztül is megpróbálta eljuttatni a dossziét, de Kuncze szerint ez sem történt meg.

A volt SZDSZ-elnök arra sem emlékezett, hogy Fenyőtől később kapott volna egy levelet, amelyben a médiamogul – kettejük barátságára hivatkozva – a dosszié és az ezzel teremtett helyzet miatt kért bocsánatot. A Népszava akkori főszerkesztője, H. Bíró László ugyanakkor a keddi tárgyaláson is megerősítette, hogy Fenyő írt egy ilyen levelet, amelyet a főszerkesztő lektorált.

Kuncze Gábor azt is elmondta, hogy bár beszélt többször Kiss Ernővel, ez a téma nem merült fel közöttük. Friderikusz a tárgyaláson közölte, ő is kísérletet tett arra, hogy kibékítse a feleket: megpróbált egy közös vacsorát szervezni, de az utolsó pillanatban Fenyő ezt lemondta. Gyárfást egyébként a műsorvezető Fenyő Jánossal szemben békülékeny személyiségnek írta le a bíróság előtt.

Ügyvédi kérdésre kijelentette, személyiségüket alapul véve, kizártnak tartja, hogy Gyárfás ölette meg Fenyőt.

2019-ben emeltek vádat Gyárfás Tamás ellen

Az ügyészség 2019 júliusában emelet vádat Gyárfás Tamás ellen felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt. A vád szerint Gyárfás és Fenyő, a kilencvenes évek meghatározó médiavállalkozói között üzleti vita, hatalmi harc és abból fakadó személyes ellentét bontakozott ki.

Gyárfás pedig ezt úgy akarta lezárni, hogy végleg megszabadul riválisától.

Először az ismert maffiózót, Tasnádi Pétert bízta meg a gyilkossággal, aki azt tizenkét millió forintért el is vállalta, azonban miután átvett hat millió forint előleget, nem teljesítette a megbízást. Ezek után Gyárfás Portik Tamáshoz fordult, akinél már sikerrel járt. Az egykori maffiózó végül Jozef Roháccal végeztette ki Fenyőt.

Gyárfás Tamás pere az előkészítő üléssel 2019 novemberében kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. A Nap TV tulajdonosa a kezdetektől tagadta a bűnösségét és abszurdnak nevezte a vádirat állításait. Vallomásában egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem állt érdekében ártania Fenyőnek, miután nézeteltéréseiket már korábban tisztázták.

Mint mondta, sem Portik Tamást, sem Tasnádi Pétert, sem senki mást nem bízott meg gyilkossággal.

A Mandiner cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk