Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Hirdetés

„Azok a háziorvosok, akik nem rendelkeznek a megfelelő szájmaszkokkal, a koronavírus járvány elleni hatékony védekezés érdekében az állami készletekből juthatnak hozzá. Az elosztás a megyei központi mentőállomásokon keresztül történik. Az elmúlt hetekben közel 3900 doboz maszkot vettek át a mentőállomásokon a háziorvosok, de még további 1700 doboz maszk rendelkezésre áll, a legtöbb Budapesten. A maszkot nemcsak személyesen, de több háziorvos nevében egy-egy kolléga meghatalmazással is átveheti” – áll a közleményben.  

„Hétfőtől a háziorvosok átvehetik az eddigieken felüli, további három darab speciális maszkot. Már megkezdődött az újabb maszkok leszállítása a mentőszolgálat megyeszékhelyeire. Tekintettel arra, hogy a hetek óta érvényben lévő tisztifőorvosi eljárásrendben foglaltak értelmében a háziorvos telefonon kérdezi ki a beteget, majd az erre rendszeresített vonalon hívhatják a mentőket, így a háziorvosok, valamint az ügyeletes orvosok koronavírusgyanús betegekkel történő találkozása minimális” – írják.  

„Kiemelten fontos, hogy a háziorvosok megfelelő maszkokkal rendelkezzenek, és ezzel magukat is megóvják a fertőzéstől, így zavartalanul tudják folytatni a gyógyító munkát. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a mentőszolgálaton keresztül ingyenesen hozzáférhetővé teszi a maszkokat, bár a háziorvosi működésnek feltétele a hasonló eszközök megléte” – zárul a közlemény.