A múlt hétfőn és kedden két erősebb – 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű – földrengés rázta meg Közép-Horvátországot; a katasztrófának hét halálos áldozata és 28 sérültje van, az utórengések folyamatosak. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre. A horvát kormány hétfőn természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló (Sisak-Moslovacka) megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit.

Hirdetés

A Magyarországon is érezhető földrengések után több szervezet azonnal felajánlotta segítségét, illetve gyűjtésbe kezdett. A magyar katasztrófavédelem már szerdán hat raklapnyi segélyszállítmányt indított Horvátországba a helyzet kezelésére; 250 összecsukható tábori ágyat és 250 hálózsákot ajánlottak fel, amelyeket Horvátország el is fogadott. Az ökumenikusok és a baptisták is gyűjtésbe kezdtek, mint ahogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és hivatalos karitatív szervezete, a Katolikus Karitász is.

A segítő szándék azóta is megnyilvánul, a Somogy Megyei Közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójának minden tagja 50 ezer forintot ajánlott fel tiszteletdíjából a földrengés károsultjainak. A megyei önkormányzat keddi közleményében – Biró Norbertet (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnökét idézve – azt írták: a képviselők és az ugyancsak a támogatási szándékát jelző Somogy Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat felajánlása tovább növeli a Somogy Megyei Területi Horvát Önkormányzat számláján összegyűlt, a katasztrófa sújtotta településeken élők megsegítésére szánt összeget.

A megyei önkormányzat kitért arra, hogy a somogyiak eddig mintegy 1,8 millió forintot fizettek be a horvát önkormányzat 10039007-00313900 számú számlájára, ahová továbbra is várják a felajánlásokat. A gyűjtés folytatódik, a pénzadományok mellett építőanyagra, tartós élelmiszerre, ásványvízre és takarófóliára is szükség van az érintett horvát településeken – olvasható a megyei önkormányzat közleményében. Facebook-oldalán Biró Norbert azt írta: a károsultakért összefogott Somogy négy parlamenti képviselőjével, Gelencsér Attilával (Fidesz), Szászfalvi Lászlóval (KDNP), Móring József Attilával (KDNP), Witzmann Mihállyal (Fidesz), valamint Csende Jánosnéval, a Somogy Megyei Területi Horvát Önkormányzat elnökével, arra kérve a somogyiakat, lehetőségeik szerint nyújtsanak segítő kezet az áldozatoknak.

Korábban írtuk

Pécsről kedden délelőtt indult útnak a földrengés sújtotta Petrinjába a helyiek adományait szállító kamion. A pécsi önkormányzat közleménye szerint téli ruhák, takarók, tisztálkodási szerek és tartós élelmiszerek vannak a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének segítségével összeállított adományok között.

Az Ökumenikus Segélyszervezet egy munkatársa a helyszínen csatlakozott a károk pontos felméréséhez. A szervezet – kedden az MTI-hez is eljuttatott közleménye szerint – szoros együttműködésben dolgozik Petrinja és a környező települések vezetőivel, valamint koordinációs központokkal annak érdekében, hogy a segélyszervezet által indított adománygyűjtésből megvalósuló segítségnyújtás a lehető legjobban támogassa a helyi igényeket. Emlékeztettek korábban indított országos szolidaritási akciójukra, amelyben arra kérik az adományozókat, hogy legalább egy, a 1353-as adományvonalra indított hívással fejezzék ki szolidaritásukat a károsultakkal. A célzott gyűjtést január végéig hirdették meg, az adományokat a földrengés következtében megrongálódott közösségi épületek rekonstrukciójának támogatására fordítják, a helyszíni felmérések alapján.