Budapesten és több Pest megyei helyszínen tartott a múlt héten kutatást a Cseh Katalinhoz köthető céghálózattal összefüggésben költségvetési csalás miatt nyomozó Nemzeti Adó- és Vámhivatal – értesült a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Tavaly decemberben már végeztek kutatást az egyik cég telephelyén

A hatóság tavaly decemberben egyszer már végzett kutatást az egyik cég telephelyén, Vácott, a Nádas utca 2. szám alatt, most pedig újabb nyomozati cselekményekre került sor a momentumos politikus cégügyeivel összefüggő, ismeretlen tettes ellen zajló büntetőeljárásban.

Gyanús körülmények között nyertek el 4,8 milliárd forintot

A Magyar Nemzet emlékeztet, a Cseh Katalin-féle cégek ügyeivel tavaly nyáron, az Anonymus-álarcos alak közlései nyomán kezdett foglalkozni a magyar sajtó. A hivatalos és más nyilvános adatok alapján arra lehetett következtetni, hogy a céghálózat tagjai működésüket összehangolva, szisztematikus módon pályáztak uniós pénzekre és nyertek el gyanús körülmények között 4,8 milliárd forintot.

Költségvetési csalás gyanúja miatt hónapokkal ezelőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is nyomozást indított. Az adónyomozók azt valószínűsítették, hogy az érintett vállalkozások tíz pályázaton teljesen vagy legalább részben ugyanazzal a holografikus fejlesztéssel vettek részt.

A NAV-osok egyebek mellett körbeszámlázás nyomaira is bukkantak. Mivel az ügyekben egy cseh vállalat neve is felbukkant, ezért a NAV korábban kezdeményezte, hogy – banki adatok, adóbevallások és szerződések beszerzéséért – az ügyészség forduljon jogsegélykérelemmel a cseh hatósághoz.

A jogsegélyre adott választ júniusban küldte meg a Prágai Kerületi Ügyészség a magyar hatóságoknak, a dokumentumot pedig azóta már lefordították és elemezték is az illetékesek. A Magyar Nemzet úgy tudja, a cseh hatóságok válasza a gyanút erősítheti.

Újabb jogsegélykérelmek kibocsátását kezdeményezte a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemrég újabb jogsegélykérelmek kibocsátását kezdeményezte Litvániát és Lengyelországot érintően. Előbbit azért, mert a céghálóhoz sorolható Holotech Hungary Kft. részére értékesített gépek összeszerelésével megbízott litván állampolgár tanúkihallgatása szükségessé vált, aki információkkal tud szolgálni a megbízásával, valamint a gépek összeszerelésével kapcsolatban.

A lap úgy tudja, az adóhatóság javasolja azt is, hogy Lengyelország esetében egyrészt a Pawama sp zoo lengyel illetékességű cég pénzforgalmi adatainak beszerzése miatt bocsássanak ki jogsegélyt. Másrészt a Cseh-csoporthoz köthető Pannónia Nyomda Kft. és az Unitech Kft.-vel végzett gazdasági események kapcsán keletkezett dokumentumok, e-mailek és könyvelési iratok beszerzését illetően szeretnék megkeresni a lengyel szerveket.

A témában írt korábbi cikkeink ITT olvashatók.

A Magyar Nemzet cikkét ITT érhetik el.

Korábban írtuk