Sajtótájékoztató, 2021.07.13., kedd

A Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs sajtótájékoztatója.

Posted by Novák Katalin on Monday, July 12, 2021
Hirdetés

Novák Katalin az operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón közölte: az új bölcsődék létrehozására és kis értékű tárgyi eszközök beszerzésére augusztus 15-éig, illetve szeptember 15-éig lehet pályázni.

Kiemelte: a családi és munkahelyi bölcsődék rugalmasabban működtethetők, mint a klasszikus bölcsődék, kevesebb szabály vonatkozik rájuk. Hozzátette: az elmúlt időszakban nyolcszorosára emelték a munkahelyi bölcsődék támogatását, ennek az intézménynek azonban ma még nincs kultúrája Magyarországon, ezért is szeretnék a mostani pályázattal ösztönözni a munkaadókat ilyenek létesítésére.

Novák Katalin beszámolt arról is, hogy a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülésén jelen volt Müller Cecília országos tisztifőorvos is, aki arról számolt be, hogy „nyugalmi állapotban van” a járványhelyzet, kevés a megbetegedés, ami a magas átoltottságnak köszönhető.

A miniszter rámutatott: világszerte a járvány újabb hullámától tartanak, ezért is ösztönöz mindenkit arra, hogy ha még nem oltatta be magát, tegye meg.

Korábban írtuk

Az operatív törzs további döntései közül kiemelte, hogy bővítik az Erzsébet-táborok hálózatát, Csillebércen és Galyatetőn is lesz ilyen. Biztosítják a tervezéshez és az előkészítéshez szükséges forrásokat, az ingatlanok már az alapítvány tulajdonában vannak – mondta, hozzátéve, hogy a beruházással 2000 férőhellyel tudják bővíteni a kapacitást. Hangsúlyozta: mindkét tábor esetében teljes átalakításra van szükség.

Emlékeztetett: a járvány alatt felújított zánkai táborban 3000 gyereket tudnak egy héten fogadni, augusztustól pedig a fonyódligeti beruházást is befejezik, és megnyílik a jurtatábor.

Döntöttek arról is, 1,2 milliárd forinttal támogatják a Szent János Kórház és Szakrendelő gyermek- és ifjúságpszichiátriai rehabilitációs osztályát annak érdekében, hogy fejleszthessék a kapacitásait. A fejlesztéssel a járóbeteg-ellátást igénybe vevők száma megduplázódhat, a fekvőbeteg-ellátásban részesülőké pedig másfélszeresére emelkedhet – mondta.

Novák Katalin kitért arra, hogy a járvány elleni védekezésben segítő 9000 egyetemistának ingyenes belépőt biztosítanak az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) nulladik napjára. A miniszter szimbolikusnak nevezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslatát, amelyet jó szívvel támogattak, hogy megköszönjék az egyetemi hallgatók segítségét.

Az operatív törzs azt javasolja a kormánynak, vizsgálja meg, hogyan tudná támogatni a kis településeken tartandó rendezvényeket, falunapokat.

Novák Katalin a turizmussal összefüggésben emlékeztetett: megteremtették a SZÉP-kártyák alzsebei között az átjárhatóságot, emelték a kártyára adómentesen utalható összeget; reményét fejezte ki, hogy mindenki tartalmasan ki tud kapcsolódni a nyáron.

Elmondta, hogy a falusi szálláshelyek étkeztetésére vonatkozó szabályokat is áttekintették.

A sajtótájékoztatón Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója közölte: a jövőben a falusi turisztikai szolgáltatók is várhatják melegkonyhával a vendégeiket 16 főig.

Felidézte: a turizmus a 2008-as válság után 2010-től indult növekedésnek, de ahogy a világon mindenhol, 2020-ban a járvány „térdre kényszerítette”. Hozzátette, a magyar kormány az elsők között jelentett be segítséget az ágazatnak, összességében a turizmusnak juttatott támogatás meghaladta a 2 milliárd eurót.

A magyarok utazni akarnak és utaznak is – mondta Guller Zoltán, aki szerint a belföldi turizmus még a tavalyinál is erősebb lesz. Számításaik szerint ebben az évben 30 millió vendégéjszakát könyvelhetnek el, tavaly ez a szám 22 millió volt, 2019-ben pedig 41 millió. Hozzátette: a júniusi vendégéjszakák száma 2,5 millió, 62 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A Balaton térségében 46 százalékos a növekedés az előző évhez képest.

A júliusi vendégéjszakák számában már most 15 százalékos a növekedés – mondta. Hozzátette: 2,2 millió SZÉP-kártya van az embereknél, a június végi adatok szerint a kártyákon összesen 198 milliárd forint van. A júniusi költés 40 milliárd forint volt, tavaly ilyenkor mindössze 22 milliárd forint.

Beszámolt arról is, hogy június utolsó hetében 17 ezren fordultak meg a Liszt Ferenc-repülőtéren, tavaly ez a szám 9 ezer volt, 2019-ben 46 ezer.

Novák Katalin kérdésekre válaszolva lehetségesnek és valószínűnek nevezte a koronavírus-járvány negyedik hullámát, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ez más lesz, mint a korábbiak, hiszen a védőoltások az eddigi járványhullámok idején nem álltak rendelkezésre.

Arra a kérdésre, hogy sok országban szigorítanak és védettségi igazolványokhoz kapcsolnak szolgáltatásokat, közölte: védettségi igazolványunk jelenleg is van, tömegrendezvényeken most is használjuk, „ez egy olyan eszköz, ami bármikor használható”.

A harmadik oltásra vonatkozó kérdésre azt mondta: nincs a járványügyi szakembereknek egységes álláspontjuk erről, amint lesz, a kormány is döntést hoz.

A magyar helyreállítási tervről szóló tárgyalásokkal összefüggésben hangsúlyozta: azt komolyan veszik, a szakmai kérdésekre szakmai választ adnak, és minden ellentétes információval szemben a tárgyalások nem rekedtek meg, zajlanak.

Arra a felvetésre, hogy annak ismeretében, hogy Kövér László házelnök úgy nyilatkozott, ma már nemmel szavazna az uniós csatlakozásra, ő hogyan voksolna, Novák Katalin igennel válaszolt.