Hirdetés

A kormányzati portálon azt írták: az előző héten 12636 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2120543-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Meghalt a múlt héten 104, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 47680-ra emelkedett.

A gyógyultak száma 2036700, az aktív fertőzötteké 36163.

Jelenleg 1700 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.

Fertőzöttek, gyógyultak, elhunytak és beoltottak száma

Azt írták, hogy Magyarországon a járvány „jelenleg mérsékelten zajlik”, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. Hangsúlyozták: a vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik.

A megerősítő oltás mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását – olvasható az oldalon.

Kiemelték, hogy a kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint beadatható a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Már felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető – tájékoztattak.

Korábban írtuk

Közölték azt is, hogy a kedvező járványadatokra tekintettel szeptember 30-án változott a koronavírus-fertőzöttekre vonatkozó protokoll. „Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is” – emelték ki.

Jelezték: a hatósági házi karantén megszűnt, így ilyen adatot már nem közölnek.

A légúti tünetekkel bíró betegeket és enyhe tüneteket mutató igazolt fertőzötteket továbbra is arra kérik, hogy a tünetek megszűnéséig otthonukban gyógyuljanak, és csak a legszükségesebb esetben hagyják el azt, ebben az esetben javasolt a maszkviselés.

A súlyos tüneteket (például nehézlégzés, légszomj) mutató betegeket továbbra is kórházban ápolják – tették hozzá.

A kormány és az operatív törzs folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz – írták a koronavirus.gov.hu oldalon.

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Ezt közölte a Nemzeti Népegészségügyi Közpint (NNK) szerdán a honlapján. Azt írták, az országos átlagot tekintve a 40. héten ismét stagnált a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

A tendencia a vizsgált települések nagy többségén stagnáló, csak Zalaegerszegen mérhető csökkenés, emelkedés sehol sem tapasztalható – tették hozzá. Közölték azt is, a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga két településen – Kecskeméten és Zalaegerszegen – a mérsékelt, míg a többi mintavételi helyen az emelkedett kategóriába esik.