Fotó: MTI/Balázs Attila
Maruzsa Zoltán államtitkár beszédet mond pedagógusoknak és 9. évfolyamos tanulóknak szánt notebookok átadásán a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón 2022. február 16-án

Maruzsa Zoltán a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón elmondta, már kedden elkezdődött a 9. évfolyamos diákoknak szánt, mintegy 120 ezer notebook kiszállítása a köznevelési intézményekbe.

Hirdetés

Az államtitkár hozzátette, a teljes mennyiségből 55 ezer notebookot a pedagógusok és a tanárok, több mint 560 ezer informatikai eszközt pedig a 5-12. évfolyamon tanuló diákok kapnak majd meg, ezek biztosítják számukra a digitális tartalmakhoz történő hozzáférés lehetőségét.

Emlékeztetett, a kormány 2016-ban fogadta el a digitális oktatási stratégiát, ami akkor az iskolai wifi-telepítéseket és sávszálesség-bővítést segítette elő, de az eszközbeszerzés terén is számos intézkedést tartalmazott. Az előző években 27 milliárd forintot fordított a kabinet arra, hogy minden állami intézményben elérhető legyen a szélessávú internet- és wifiszolgáltatás, 2018-ban és 2019-ben pedig uniós forrásból vásároltak mintegy 100 ezer informatikai eszközt.

Ez nagyon nagy segítség volt a pandémia alatt a tantermen kívüli digitális oktatás elindításában, így Magyarországon a járvány ellenére sem kellett egyetlen napra sem leállítani az oktatást – fogalmazott Maruzsa Zoltán, hozzátéve, az oktatás digitalizációja terén tett komoly előrelépés lesz az iskolákban az évek során megérkező 615 ezer eszköz.

Ismertetése szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe a következő másfél hónapban több mint 3000 tanulói, 2100 pedagógusi és 500, tantermi használatra szánt digitális eszköz érkezik. Ezen belül a Kölcsey Ferenc Gimnázium 150 eszközt kapott; az állami tulajdonban maradó, a tanulók által használatba kapott notebookokat szerda délután, rendhagyó szülői értekezleten veszik majd át a 9. évfolyamos diákok szülei.

Az államtitkár megjegyezte, a nyíregyházi iskolák a következő napokban 2377 notebookot vehetnek majd át.

Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, a nyíregyházi gimnáziumba szerdán megérkezett eszközök óriási előrelépést és segítséget jelentenek a diákok digitális készségeinek fejlesztésében.

Korábban írtuk