A várost 1998-tól tavaly őszi haláláig öt választási cikluson, huszonegy éven át irányító polgármester emlékére szervezett szabadtéri eseményen – a kiadós eső ellenére – több mint ezer mohácsi mellett számos országgyűlési képviselő, közintézmény vezetője vett részt. A rendezvényen levetítettek egy Szekó József emlékére készült kisfilmet is.

Hirdetés

Az ünnepi műsor előtt mondott beszédében Bánki Erik (Fidesz) országgyűlési képviselő, a gazdasági bizottság elnöke Szekó Józsefet úgy jellemezte, mint aki mindig, mindenkivel szót tudott érteni, aki kemény, ugyanakkor vajszívű, a mohácsiakért éjt nappallá téve dolgozó ember volt.

Aláhúzta: a néhai polgármester – önmagához méltó módon – emberfeletti munkát várt és követelt meg mind a hivatal munkatársaitól, mind az országgyűlési képviselőktől, mert „mindig a város, Mohács fejlődése és szépítése volt a célja (.), mert a mohácsiak, mindannyian voltak az ő családja”.

Kiemelte, hogy Szekó József közvetlen, felkészült, a város iránt a végletekig elkötelezett, precíz és hihetetlen munkabírású ember volt, aki „szeretett városáért nem ismert lehetetlent”. Hozzátette: fejlődő, épülő és szépülő Mohácsot képzelt el, és mindent megtett e cél elérése érdekében 1998-as polgármesterré választásától egészen tavaly szeptember végén bekövetkezett haláláig.

Korábban írtuk

Bánki Erik – miután hosszasan sorolta az elmúlt húsz év mohácsi fejlesztéseit – azt mondta, Szekó József az Orbán-kormányokban kitűnő partnerre lelt első ciklusában, illetve 2010 és 2019 között, hiszen a mohácsiak „régóta dédelgetett, vagy nem is remélt álmai valósultak meg” ezekben az években.

Felidézte: 2014-ben a néhai polgármester utolsó ciklusára készült, és azt tervezte, „átadja a terepet Pávkovics Gábornak, akit utódjának szeretett volna látni”. Döntését azért változtatta meg, mert ígéretet kapott a miniszterelnöktől: amennyiben még egyszer indul a polgármesteri székért, a kormány megépíti a mohácsi Duna-hidat. „Elindult, hogy mindannyiunk közös álmát megvalósítsa (.), de ezt a feladatot ránk hagyta” – fogalmazott a politikus.

A néhai polgármester lánya, Szekó Zsófia hangsúlyozta: édesapja – akinek halálával a „város gazdája is elment” – a folytatást annak a Pávkovics Gábornak a személyében látta, aki „munkáját a kezdetektől fogva támogatta és segítette”.

Pávkovics Gábor (Fidesz-KDNP), a város alpolgármestere, a vasárnapi mohácsi időközi önkormányzati választás polgármesterjelöltje beszédében Szekó Józsefhez intézett mondataival úgy fogalmazott: készen áll a feladatra, és erkölcsi kötelességének érzi a néhai polgármester által elkezdett és félbehagyott mű folytatását, a város Szekó Józsefhez méltó alázattal való szolgálatát.

Szekó József 1954. december 21-én született Mohácson, vegyipari-gépész mérnök, műszaki tanár és közgazdasági szakokleveles menedzser képesítéseket szerzett. Feleségét, két felnőtt lányát, édesanyját hagyta hátra.

Munkája során a többi között a mohácsi farostlemezgyár művezetőjeként, a Dunántúli Regionális Vízmű vezetőjeként, később az önkormányzat saját tulajdonú gazdasági társaságainál vezető beosztásban dolgozott 1998-ig, polgármesterré választásáig.

A politikus 2010 és 2014 között a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának tagja volt, a Baranya megye területi listáról szerzett mandátummal, valamint 2007 és 2010, illetve 2014 és 2019 között a Baranya megyei közgyűlés tagjaként is dolgozott.

Szekó József több más elismerés mellett 2003-ban a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztje, 2014-ben Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.