Jelentősen nőtt, meghaladta a húszezer hektárt a belvízzel elöntött terület nagysága a Közép-Tisza vidékén a hétfőn lehullott csapadék miatt – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) sajtóreferense kedden az MTI-vel.

Laczi Zoltán tájékoztatása szerint az elöntött földterületből 7550 hektár vetés, 4790 hektár szántó.
    
A teljes elöntésből 14 500 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok, 4940 hektárt Heves, 850 hektárt Pest, 250 hektárt Csongrád, 150 hektárt pedig Bács-Kiskun megyében regisztrálták – közölte.
    
A sajtóreferens elmondta: másodfokú a készenlét a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási és a kiskörei, elsőfokú a kunhegyesi, a cibakházi és a tiszakécskei szakaszon.
    
Hozzátette: az elmúlt 24 órában ötven stabil szivattyútelep és hat mobil szivattyúállás együttesen 3,3 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba, ez az előző napi mennyiségnek több mint a kétszerese.
    
A belvízi védekezésben hétfőn az igazgatóság 89 dolgozója vett részt. A munkát a vízügyi társigazgatóságtól, a győri székhelyű Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól (Éduvizig) kedden érkező 13 szakember segíti – jegyezte meg.
    
Az önkormányzatok közül elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jásztelek és Fegyvernek, másodfokban védekezik Sarud – közölte.
    
Laczi Zoltán elmondta: a Zagyva a térségben ismét árad, a vízállása 461 centiméterre emelkedett, ezért másodfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe Jászberény és Jásztelek között. 
    
A Tisza ugyancsak árad, kedd reggel 530 centimétert mutatott a vízmérce Szolnoknál, ez 120 centiméterrel marad az elsőfokú készültség szintje alatt – tájékoztatott a sajtóreferens. 
    
Árad a Hortobágy-Berettyó is – közölte Laczi Zoltán.

(MTI)