A gyűjtés Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövetének védnökségével, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár indítványozására kezdődött: levélben arra kérték a magyar iskolák diákjait, zsebpénzükből száz forinttal segítsék a nehéz sorsú csíksomlyói gyerekeket.

A Honvédelmi Minisztérium szervezésében véghezvitt gyűjtésben negyvenegyezer gyermek vett részt, köztük a devecseri iskola tanulói is, akiknek korábban hasonló gyűjtés során segítettek az ország szerencsésebb sorsú lakosai – mondta el beszédében Hoffmann Rózsa. A devecseri iskola tanulói a vasárnap esti adományátadáson kis műsorral is köszöntötték a résztvevőket.

Böjte Csaba – vagy ahogy mindenki szólítja, Csaba testvér – több ezer árva, nagyon szegény gyermeknek ad otthont, például Csíksomlyón is. Évek óta gyűjti védenceinek a ruhát, élelmet, tankönyveket, játékokat, hogy méltó körülményeket biztosítson számukra, és jövőt teremtsen nekik.

„Csaba testvér elveszett gyerekeknek adja vissza az élet lehetőségét. Aki csak kapcsolatba kerül vele, jobb ember lesz: mindenkit megszólít, bekapcsol, isten- és emberszeretetre nevel” – méltatta az atya munkáját Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Az első hasonló akcióban tavaly ősszel szintén százforintos adományokból hetvenötmillió forint gyűlt össze a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére és karácsonyi ajándékára.

(MTI)