Fotó: Vermes Tibor/Demokrata (archív)
Hirdetés

Azbej Tristan emlékeztetett: a program Magyarország nemzetközi segítségnyújtási akciójaként 2017 elején indult a rászoruló közösségek, kiemelten az üldözött keresztények támogatására.

Az önkéntes program igazgatója, Kármán Krisztina kiemelte: egyelőre a koronavírus-járvány nem teszi lehetővé az utazásokat, így online, vagy más távolból adott segítséggel indul az önkéntes program.A közelmúltban száz gyermekmaszkot juttattak el Irakba és Szíriába, amelyeket önkénteseik otthon varrtak – mondta példaként.

Programjukba olyanok jelentkezését várják, akik szívesen részt vennének online angolnyelv oktatásban, szaktanácsadásban, workshopok tartásában afrikai közösségekben – iskolákban, családsegítő központokban – vagy a Közel-Keleten.

Emellett például a vírushelyzet mérséklődését követően a Hungary Helps Program támogatásával megvalósuló templomépítéshez küldenek mérnököt, a program által támogatott kórházba a személyzet képzésére várnak szakembert, fiatalabb önkénteseik pedig gyermekotthonokban tarthatnak foglalkozásokat. Kiemelte: van olyan önkéntesük, aki egy mintafarm-gazdaságot alakítana ki Nyugat-Afrikában.

Korábban írtuk

Az önkéntesek segítenek a helyi közösségeknek olyan célokat találni, amiért maguk is küzdhetnek – hangsúlyozta Kármán Krisztina. Hozzátette: programjukra az onkentes@onkentesliga.hu címen lehet jelentkezni.

Azbej Tristan tájékoztatása szerint az önkéntesek utazásának és felkészítésének költségeit a Hungary Helps Önkéntes Program keretében a lebonyolító szervezet, Magyar Önkéntes Liga Egyesület fedezi, a kiküldetés ideje pedig a tevékenységhez és a helyszínhez igazodik.

A legfontosabb szempont azonban az önkéntesek biztonsága, csak olyan támogatási programot indítanak, ahol azt szavatolni tudják – hangsúlyozta az államtitkár.